Agenda

Interessante en relevante workshops, cursussen en bijeenkomsten. Ze zijn er volop. Kies maar.
Organiseer je zelf iets wat interessant kan zijn voor andere wooncoöperaties (in spe)? We nemen het graag op in de agenda. Laat het ons weten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

De Grondsteen | Kennismaking ‘Wat kan ik doen met gedragen besluitvorming?’

28 september , 20:00 21:30

Kennismakingsavond van de Grondsteen, een school voor gemeenschapsvorming en initiatief. Ingrid Busink en Koen Beurskens laten je kennismaken met gedragen besluitvorming, geven je praktijkvoorbeelden en reiken praktische instrumenten aan die je gelijk kunt gebruiken. Ook krijg je informatie over de basiscursus ‘gedragen besluitvorming’ en over mogelijke begeleiding van vraagstukken in je eigen project of initiatief. Er is alle gelegenheid voor het uitwisselen van eigen ervaringen met besluitvormingsprocessen en voor vragen en gesprek.

De techniek van gedragen besluitvorming
In het samenwerken tussen mensen doen zich problemen voor die vaak te maken hebben met een onduidelijke of niet-gedragen manier van besluitvorming. De problemen verschijnen meestal als conflict, traagheid, teleurstellingen in de mate van betrokkenheid van mensen of gebrek aan openheid voor een gesprek. De techniek van de gedragen besluitvorming biedt een oplossing om tot daadwerkelijk gedragen besluiten in een gemeenschap of organisatie te komen. Niet alleen leidt dit tot meer efficiënte besluitvorming én uitvoering van besluiten, maar ook werkt het vernieuwend en verbindend in de gemeenschap. 

Op deze avond kun je proeven hoe het is, om dankzij gedragen besluitvorming in al je eigenheid te kunnen bijdragen (evenals je medebewoners, -initiatiefnemers, of collega’s), én samen te onderzoeken wat het goede is om te doen in het licht van het geheel. Dan kun je ervaren wat essentieel is voor hedendaagse gemeenschapsvorming: ruimte voor initiatief én de creatie van draagvlak.

Reacties van mensen die in hun project met gedragen besluitvorming werken:

  • Twan: ‘Het is van betekenis om de groep bij elkaar te kunnen houden; Het biedt een verankering in het geheel, om ergens te komen, zodat er meer daadkracht van kan komen.’
  • Peggy: Je oordeelt minder snel, je gaat creatiever denken, je luistert veel meer. Ik ben wakkerder geworden voor mijn eigen neigingen’
  • Maria: ‘Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Het vraagt om een attitudeverandering. En dat vind ik een verrijking.’

Benieuwd hoe het werkt? 
Kom naar de kennismakingsavond over gedragen besluitvorming, met het volgende programma:

  • Hoe doe je dat, zorgen voor gedragen besluitvorming?
    Ingrid Busink schetst het beeld van het besluitvormingsproces. Ze geeft voorbeelden van de toepassing en reikt praktische instrumenten aan. Daarna is er gelegenheid tot uitwisseling en gesprek
  • Zelf aan de slag?
    Er zijn verschillende mogelijkheden om ermee te (leren) werken: doen wat je kunt; oefenen, al dan niet onder begeleiding; een vierdaags scholingstraject gedragen besluitvorming.
  • Data basiscursus: instapavond 28 september, vervolgens de woensdagen 12 oktober, 2 en 16 en 30 november van 9:30-17:00 uur.

Gemeenschapscoaching
Ingrid Busink is gemeenschapscoach en trainer gedragen besluitvorming en heeft ruim 20 jaar ervaring in het begeleiden van woongemeenschappen vanaf het allereerste begin tot de realisatie van een project, maar ook bij de gemeenschapsvorming als iedereen er al woont. O.a Woonderij Eos in Zutphen, woongemeenschap Eikpunt, coöperatie Ubuntuplein, coöperatie Het Groene Huis Haarlem, coöperatie VWZ Maastricht enz. Ze heeft ook zelf 15 jaar ervaring met het wonen in een woongemeenschap.

Koen Beurskens is gemeenschapscoach en trainer gedragen besluitvorming. Hij is zo enthousiast over de werkzaamheid van deze aanpak, dat hij het ook op de middelbare school waar hij werkte toepaste, met collega’s én met leerlingen in de klas. Ook in zijn gezin worden belangrijke besluiten gedragen door iedereen. Op het zeilkamp dat hij begeleidt wordt de staf met gedragen besluitvorming een effectieve, super gezellige, sociale club. 

Binnen de Grondsteen, School voor gemeenschapsvorming en initiatief (website) werken zij actief samen met andere experts om gezamenlijk gedragen besluitvorming verder te brengen.

Ben je erbij?
Meld je aan via ingridbusink@degrondsteen.nl
De informatieavond vind plaats in Buurthuis De Buitenkans, Ambt Dorknoperlaan 4, Almere.

De Grondsteen, school voor gemeenschapsvorming en initiatief

Bekijk de site van Organisator