Agenda

Interessante en relevante workshops, cursussen en bijeenkomsten. Ze zijn er volop. Kies maar.
Organiseer je zelf iets wat interessant kan zijn voor andere wooncoöperaties (in spe)? We nemen het graag op in de agenda. Laat het ons weten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kennismaking | Wat kan ik doen met gedragen besluitvorming?

14 september 2021 , 20:00 21:30

Ingrid Busink van ‘de Grondsteen, school voor gemeenschapsvorming en initiatief’ laat je kennismaken met gedragen besluitvorming, geeft voorbeelden van de toepassing ervan en reikt praktische instrumenten aan die je gelijk kunt gebruiken. Tevens krijg je informatie over het scholingstraject gedragen besluitvorming. Er is ruime gelegenheid voor het uitwisselen van eigen ervaringen met besluitvormingsprocessen en voor vragen en gesprek.

De techniek van gedragen besluitvorming
In het samenwerken tussen mensen doen zich problemen voor die vaak te maken hebben met een onduidelijke of niet-gedragen manier van besluitvorming. De problemen verschijnen meestal als conflict, traagheid, teleurstellingen in de mate van betrokkenheid van mensen of gebrek aan openheid voor een gesprek. De techniek van de gedragen besluitvorming biedt een oplossing om tot daadwerkelijk gedragen besluiten in een gemeenschap of organisatie te komen. Niet alleen leidt dit tot meer efficiënte besluitvorming én uitvoering van besluiten, maar ook werkt het vernieuwend en verbindend in de gemeenschap. 

Op deze avond kun je proeven hoe het is, om dankzij gedragen besluitvorming in al je eigenheid te kunnen bijdragen (evenals je medebewoners, -initiatiefnemers, of collega’s), én samen te onderzoeken wat het goede is om te doen in het licht van het geheel. Dan kun je ervaren wat essentieel is voor hedendaagse gemeenschapsvorming: ruimte voor initiatief én de creatie van draagvlak.

Reacties van mensen die in hun project met gedragen besluitvorming werken: Twan: ‘Het is van betekenis om de groep bij elkaar te kunnen houden; Het biedt een verankering in het geheel, om ergens te komen, zodat er meer daadkracht van kan komen.’ Peggy: Je oordeelt minder snel, je gaat creatiever denken, je luistert veel meer. Ik ben wakkerder geworden voor mijn eigen neigingen’
Maria: ‘Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Het vraagt om een attitudeverandering. En dat vind ik een verrijking.’

Benieuwd hoe het werkt? 
Kom naar de kennismakingsavond over gedragen besluitvorming, met het volgende programma:

  • Hoe doe je dat, zorgen voor gedragen besluitvorming?
    Ingrid Busink schetst het beeld van het besluitvormingsproces. Ze geeft voorbeelden van de toepassing en reikt praktische instrumenten aan. Daarna is er gelegenheid tot uitwisseling en gesprek
  • Zelf aan de slag?
    Er zijn verschillende mogelijkheden om ermee te (leren) werken: doen wat je kunt; oefenen, al dan niet onder begeleiding; een vierdaags scholingstraject gedragen besluitvorming. Data: 28 september, 12 oktober, 2 en 16 november.

Gemeenschapscoaching
Ingrid Busink is gemeenschapscoach en trainer gedragen besluitvorming en heeft ruim 20 jaar ervaring in het begeleiden van woongemeenschappen vanaf het allereerste begin tot de realisatie van een project, maar ook bij de gemeenschapsvorming als iedereen er al woont. O.a Woonderij Eos in Zutphen, woongemeenschap Eikpunt, coöperatie Ubuntuplein, het coöperatie het Groene Huis Haarlem, coöperatie VWZ Maastricht enz. Ze heeft ook zelf 15 jaar ervaring met het wonen in een woongemeenschap. Binnen de Grondsteen, School voor gemeenschapsvorming en initiatief (website medio september online) werkt zij actief samen met andere experts om gezamenlijk gedragen besluitvorming verder te brengen.

Ben je erbij?
Meld je aan via ingridbusink@degrondsteen.nl
De informatieavond vind plaats bij Woongemeenschap Eikpunt in Lent (bij Nijmegen).

De Grondsteen, school voor gemeenschapsvorming en initiatief

Bekijk de site van Organisator

Woongemeenschap Eikpunt

Duitslandstraat 4
Lent,
Bekijk de site van Locatie