Agenda

Interessante en relevante workshops, cursussen en bijeenkomsten. Ze zijn er volop. Kies maar.
Organiseer je zelf iets wat interessant kan zijn voor andere wooncoöperaties (in spe)? We nemen het graag op in de agenda. Laat het ons weten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Netwerkbijeenkomst Nederlandse burgercollectieven

15 september 2016, 09:00 - 12:45

Een netwerkbijeenkomst voor Nederlandse burgercollectieven dat op donderdag 15 september 2016 in Utrecht georganiseerd wordt door de Universiteit van Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst, waar zowel vertegenwoordigers van burgercollectieven als platforms die dergelijke initiatieven verenigen en ook beleidsmakers worden uitgenodigd, willen we, Tine De Moor, Anita Boele en Charlotte Witte, graag een aantal activiteiten die wij momenteel voorbereiden met u doorspreken. Het komende jaar zullen vele van onze activiteiten in verband staan met een grote internationale conferentie, ‘Practicing the commons: Self-governance, cooperation, and institutional change’, die we in juli 2017 in Utrecht organiseren (voor meer info, zie: www.iasc2017.org). Tijdens deze conferentie verwachten we 600-800 wetenschappers en practitioners uit binnen- en buitenland die werken rond allerlei vormen van samenwerking en collectief beheer van goederen en diensten in verschillende sectoren. De huidige ontwikkeling van Nederlandse coöperaties en andere burgercollectieven vormen een buitengewoon boeiende context voor deze conferentie. Tijdens dit congres zal wat er momenteel in Nederland gebeurt een belangrijke plaats innemen.
A.     09:00 – 10:00 uur:  Inventarisatie van burgercollectieven in Nederland
Om de huidige ontwikkeling aan burgercollectieven in Nederland beter in beeld te brengen en letterlijk op de kaart te zetten, zijn we als onderzoeksteam bezig met een grootschalige cross-sectorale inventarisatie van burgercollectieven in Nederland en Vlaanderen. De afgelopen jaren hebben we in het bijzonder collectieven in de zorgsector in kaart gebracht, maar gezien de vele gelijkenissen met collectieven in andere sectoren vinden wij het als onderzoekers belangrijk om verder te kijken. Aangezien er echter al behoorlijk wat samenwerkingsverbanden binnen bepaalde sectoren bestaan, willen we graag samenwerken met bestaande inventarisatie-initiatieven en zo komen tot een samenwerking waar alle partijen voordeel bij hebben. De conferentie in 2017 biedt ons en organisaties die reeds inventarisaties -vaak op sectoraal niveau- hebben uitgevoerd de kans om de huidige ontwikkelingen ook buiten Nederland zichtbaarheid te geven. Op 15 september vertellen we u graag hoe we dit willen aanpakken.

  1. 10:15 – 11:15 uur: Stageplekken

Ieder jaar organiseert ons team de stages voor de Masteropleiding “Politiek en Maatschappij in Historisch Perspectief” rond een thema dat gerelateerd is aan de huidige ontwikkelingen op het vlak van burgercollectieven bij organisaties die actief zijn in het veld. De voorbije jaren liepen studenten stage bij grote en kleine organisaties (onder meer de Nationale Coöperatieve Raad, Rabobank, VNG, de Broodfondsmakers, Ministerie van Binnenlandse Zaken, gemeenten; voor een overzicht van de resultaten, zie onze website). Ook in het academiejaar 2016-2017 -in de periode februari-mei- willen we studenten de kans bieden om stage te lopen bij organisaties die midden in de huidige ontwikkelingen staan. Hiervoor zijn wij op zoek naar organisaties die beschikken over een geschikte omgeving (kantoorruimte en collega’s om ter plekke mee samen te werken) en een maandelijkse stagevergoeding (voor in totaal 3 maanden) en die bij voorkeur ervaring hebben met het begeleiden van stageairs op masterniveau. De stageactiviteit moet een inhoudelijk onderzoek op masterniveau omvatten, bij voorkeur over burgercollectieven of coöperaties. Tijdens deze sessie willen we hier graag meer uitleg over geven en denken wij graag mee over mogelijke studieonderwerpen voor onze studenten. Tegen eind september moeten wij aan de studenten een overzicht kunnen bieden van mogelijke stageplekken.

  1. 11:15 – 12:45 uur: Excursies tijdens congres IASC 2017 in heel Nederland

Tijdens het IASC congres dat tussen 10 en 14 juli 2017 plaatsvindt, zullen er op donderdag 13 juli 2017 verschillende dagexcursies georganiseerd worden naar verschillende burgercollectieven in Nederland. Normaliter nemen zo goed als alle deelnemers van dit congres deel aan deze excursies, dus we hebben heel veel interessante initiatieven nodig die bezocht kunnen worden! Tijdens deze excursies krijgen de deelnemers uitleg door lokale medewerkers over hun initiatief en de problemen en successen waarmee ze geconfronteerd worden. Uw hulp bij het meedenken en organiseren van deze excursies om zo ook de huidige ontwikkelingen in Nederland in de spotlights te zetten is absoluut noodzakelijk.  Dit biedt ook burgercollectieven de kans om zich aan een internationaal publiek te presenteren en met elkaar ervaringen en ideeën uit te wisselen. De voertaal tijdens de excursies zal Engels zijn.
12:45 Lunch

Gegevens

Datum:
15 september 2016
Tijd:
09:00 - 12:45

Locatie

Utrecht, + Google Maps

Organisator

Institutions for Collective Action
Bekijk de site van Organisator