Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

24 juni, 02:08

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

'Practicing the Commons': grootste meeting ooit over collectieve actie

10 juli 2017, 08:00 - 14 juli 2017, 17:00

In Europa neemt het aantal burgercollectieven exponentieel toe. In andere delen van de wereld is de trend ook zichtbaar. Burgers laten van zich horen, nemen zelf de touwtjes in handen en organiseren zich in sectoren als zorg, infrastructuur en energie. De stijging van het aantal burgercollectieven zorgt voor een grote vraag naar kennis en know-how. Hoe regel je het bestuur van een collectief? Welke spelregels zijn effectief? En hoe moeten overheden reageren en meedoen?

IASC 2017

Van 10 tot en met 14 juli verzamelen wetenschappers en mensen uit de praktijk zich in Utrecht tijdens de ‘XVI Biennial IASC-Conference: Practicing the Commons’ over ‘self-governance, cooperation and institutional change’. Het is de grootste commons-meeting ooit, met 570 presentaties uit 65 landen, gegeven door academici, burgers en beleidsmakers. De conferentie wordt geopend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Jet Bussemaker.
,,Burgercollectieven zijn een zeer welkome aanvulling op markt en overheid”, aldus de minister. “De groei van dit soort initiatieven illustreert dat. Wat ik persoonlijk een belangrijke bijkomstigheid vind is dat burgercollectieven de gemeenschapszin – en daarmee de samenleving – versterken.”

Burgercollectieven zijn essentieel voor de toekomst

“Burgercollectieven en collectieve actie zijn booming“, zegt Tine de Moor, hoogleraar Sociale en Economische Geschiedenis aan de UU en de drijvende kracht achter het congres. “Dat komt onder meer door toenemende privatisering en een terugtrekkende overheid. Mensen zoeken elkaar op om dit het hoofd te bieden.” De conferentie brengt de mensen uit de praktijk, wetenschappers en andere stakeholders, zoals de overheid, bij elkaar. De Moor ziet dat overheden worstelen met de vraag hoe ze goed om kunnen gaan met de hausse aan burgercollectieven. “Het vergt een hele andere manier van denken van overheden. Maar het is cruciaal voor de toekomst van burgercollectieven. En burgercollectieven zijn op hun beurt essentieel voor de toekomst van onze samenleving.”

Sprekers en programma

De keynote speakers zijn: Saskia Sassen, Columbia University; Juan Camilo Cárdenas, Universidad de los Andes in Colombia; Jane Humphries, All Souls College Oxford; en vele anderen. 
Meer informatie over de sprekers en een samenvatting van de keynotes en het programma staan op de website van het het IASC 2017. De conferentie is niet gratis toegankelijk. Prijzen variëren per evenement.

Gegevens

Begin:
10 juli 2017, 08:00
Einde:
14 juli 2017, 17:00
Site:
www.iasc2017.org/

Locatie

Utrecht
Utrecht, Nederland + Google Maps

Organisatoren

Institutions for Collective Action
Universiteit Utrecht
the International Association for the Study of the Commons

Gegevens

Begin:
10 juli 2017, 08:00
Einde:
14 juli 2017, 17:00
Site:
www.iasc2017.org/

Locatie

Utrecht
Utrecht, Nederland + Google Maps

Organisatoren

Institutions for Collective Action
Universiteit Utrecht
the International Association for the Study of the Commons