Agenda

Interessante en relevante workshops, cursussen en bijeenkomsten. Ze zijn er volop. Kies maar.
Organiseer je zelf iets wat interessant kan zijn voor andere wooncoöperaties (in spe)? We nemen het graag op in de agenda. Laat het ons weten.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VPRO | Tegenlicht Meet Up: Oplossingen voor de wooncrisis

4 december 2023 , 19:00 21:30

Deze meet-up

Tijdens de Meet Up praten we na over de uitzending Expeditie Beter Nederland en concentreren ons daarbij op het thema huisvesting. Er is immers sprake van een wooncrisis: een tekort aan (betaalbare) woningen, zeker ook in Utrecht. Maar Utrecht heeft ook een lange traditie van burgerinitiatieven waarbij burgers, soms samen met bedrijven, in tijden van woningnood zelf een woonvereniging oprichtten en huizen bouwden.

Wat kan Utrecht eigenlijk leren van Wenen op het gebied van huisvesting en sociale woningbouw? Welke randvoorwaarden en politieke beleidskeuzes spelen daarbij een rol? En wat leren we van de kleinere coöperaties in de stad. Ruim een eeuw geleden opgericht, en nog steeds actief. We bespreken ook twee nieuwere burgerinitiatieven: woningcoöperatie ‘Het Groene Dak’ en ‘De Witte Wolf’.

Programma & gasten

19:00 – 20:00 : Vertoning uitzending

20:00 – 21:30 : Meet-up (je kunt ook alleen naar de meet-up komen)

Wie komen er:

  • Dennis de Vries (PvdA) is sinds juni 2022 wethouder in Utrecht en verantwoordelijk voor de portefeuilles Wonen, Jeugd en Jeugdzorg, Wijk- en Buurtaanpak, Mbo en Vastgoed. Daarnaast is hij verantwoordelijk wethouder voor de wijken Zuidwest en Noordwest. 
  • Gerben Kamporst is een maatschappelijk betrokken adviseur die met een zakelijke blik naar bouwprojecten kijkt. Hij vraagt zich af hoe je sociale en avontuurlijke bouwprojecten haalbaar maakt. En welke nieuwe woonconcepten zijn er in Nederland voor de groeiende behoefte aan betaalbare huur en ouderenhuisvesting? (zie ook: genoegruimte.nl)
  • Wilma Duitscher is voorzitter van De Witte Wolf, een bewonersinitiatief dat de gevangenis aan het Wolvenplein Utrecht wil ontwikkelen tot een toegankelijke, aantrekkelijke woon-, verblijf- en werkplek.
  • Marijke van Zoelen is bestuurslid van Cooplink, het kennisnetwerk van, voor en over woningcoöperaties. Zij woont in Het Groene Dak, een ecologisch woningencomplex met huur- en koopwoningen in de wijk Voordorp, dat vanuit bewoners is vormgegeven.
  • Chris Vijn is impactproducer en researcher van VPRO Tegenlicht. Zij deed de research in Wenen.

We zien je graag in Bibliotheek Nuede, Nuede 11 in Utrecht.