Cooplink Forums Oprichting en financiering Kapitaal opbouw bij wooncoöperatie structuur Reageer op: Kapitaal opbouw bij wooncoöperatie structuur

#4530
Bernard
Moderator

Dag Joep, ik vraag me af wat je intentie is met “kapitaal opbouwen”? Wil je de afzonderlijke huishoudens laten profiteren van de waardeontwikkeling van de woning? Of van de overwaarde als de financiering gaandeweg wordt afgelost? Het gevaar ontstaat dat dat een doel op zich gaat worden en dat past niet echt bij de coöperatieve principes. Bij een collectieve financiering van collectief vastgoedeigendom hoort niet dat individueel geprofiteerd kan worden ’ten koste van medebewoners’.

Er is wat voor te zeggen om individueel ingebracht eigenkapitaal bij vertrek uit te keren met een opslag of afslag naar gelang de waarde van het vastgoed is gestegen of gedaald. Dat gedeelte zou je dan van de nieuwe bewoner kunnen vragen.

Een collectieve herfinanciering op basis van de marktwaarde afsluiten bij een mutatie of aan het einde van de looptijd en uitkeren aan vertrekkende of vertrokken leden, is iets dat in Nijmegen bij veel panden speelt en door de gestegen huizenprijzen voor de nodige problemen zorgt bij achterblijvende bewoners: als ze al een financiering kunnen vinden, gaan hun woonlasten drastisch omhoog. Het omgekeerde kan  namelijk ook: naarmate de financieringslast afneemt of verdwijnt, kun je je huur inzetten om andere wooncoöperaties te helpen. Dat is pas solidariteit!