Cooplink Forums Interne organisatie en beheer Demarcatielijst Reageer op: Demarcatielijst

#4986
Bernard
Moderator

Hallo G,

Het verdelen van verantwoordelijkheden is uiteraard maatwerk. Hoeveel is de groep bereid op zich te nemen en hoeveel is de corporatie bereid over te dragen? En vervolgens leg je een en ander vast in contracten.

Onder de link https://www.wbvg.nl/wp-content/uploads/2021/05/Zelfbeheerafspraken-WBVG-coop.doc vind je een overzicht van de verdeling van verantwoordelijkheden zoals we die standaard bij de WBVG hanteren.

Bij de WBVG hanteren we modelhuur- en samenwerkingscontracten voor al onze projecten. Deze vind je onder De woonvereniging | WBVGCollectief wonen in zelfbeheer

Daar vind je ook een link naar een demarcatielijst voor het onderhoud.

Over een financiële beloning van het zelfbeheer geldt het volgende: voor administratie taken, voor de woningtoewijzing en voor de huurincasso worden door de WBVG geen vergoedingen gegeven. Het zelfbeheer heeft zich vanaf het begin vertaald in een lage huur of in extra voorzieningen zoals gemeenschappelijke ruimtes of speciale duurzaamheidswensen.

Voor onderhoud ligt het anders: onderhoud valt dwingendrechtelijk onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder, dus de corporatie. Daarvoor hanteren we de oplossing dat het onderhoud allereerst ter uitvoering aan de bewonersvereniging aangeboden wordt. Zegt de bewonersvereniging ja, dan wordt er een zelfwerkzaamheidscontract afgesloten tussen WBVG en bewonersvereniging en wordt er ook een vergoeding overeengekomen. De bewonersvereniging kan die vergoeding echter niet zomaar ten goede laten komen van individuele bewoners. We adviseren de vergoeding te besteden aan gemeenschappelijke voorzieningen of ter bestrijding van gemeenschappelijke kosten.

Wil je meer informatie hierover, neem gerust eens contact op via bernard@wbvg.nl