Cooplink Forums Rechtsvorm en regelgeving Nutsaansluitingen Reageer op: Nutsaansluitingen

#5761
wooncoopmd430
Deelnemer

Hi Peter

Heel herkenbaar vraagstuk, waarbij het in ons geval (Wooncoöperatie MD430, Rotterdam) om gaat dat we een bestaand pand met één aansluiting voor de nutsvoorziening willen opdelen in vier eenheden (woonvorming). Ik heb heel wat afgezocht in allerlei wetten en regelingen, maar alleen af en toe kom je tegen dan een zelfstandige woning een eigen EAN-code moet hebben.  Het gaat dan om de definitie van een ‘zelfstandige woning’, waarbij altijd eigen voorzieningen als keuken, badkamer en toilet worden genoemd binnen de woning. In een enkel geval wordt in dat rijtje dan ook de EAN-code genoemd.

In ons geval heeft  één collectieve aansluiting ook de voorkeur vanwege collectieve warmtepomp en collectoren, en besparing op het vastrecht.

Op de sites van energieleveranciers ben ik die voorwaarde nergens tegengekomen, maar dat kan ook zijn omdat men als vanzelfsprekend aanneemt dat iemand met een zelfstandige woning ook een eigen meterkast wil. Het fenomeen ‘wooncoöperatie’ is daar geen onderdeel van hun eigen regelgeving.

Hou er wel rekening mee dat een aansluiting van 3x25A niet genoeg is voor 4 woningen, als je vanwege de energietransitie ook elektrische gaat koken. Bij Eneco zijn alle vaste kosten van 3x35A  (€ 940,-/jaar) aanmerkelijk duurder t.o.v. 3x 25A (€240,-/jaar). Dit verschil wordt gemotiveerd dat men de kosten voor particulieren laag wil houden en dat daarom de bedrijfsaansluitingen veel duurder zijn.