Cooplink Forums Oprichting en financiering Hoe bereken ik de huurprijs?

Weergave van 3 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #5038
   JoepKarskens
   Deelnemer

   Hoi, we verkennen de levensvatbaarheid van een wooncoöperatie voor een specifiek stuk grond waar de grondprijs van vastligt. Voor 6 koopappartementen zou de VON-prijs ongeveer 250k per woning zijn. Als we deze 6 woningen nu als wooncoöperatie willen organiseren, hoe hoog zou dan de huur per maand moeten zijn? We komen er nog niet uit. Natuurlijk hangt het af van de bancaire lening enzo, en overige financiering. En dan? Zijn hier standaard-tabelletjes voor, of indicaties die we kunnen gebruiken?

   Heel veel dank

   • Dit onderwerp is gewijzigd 1 jaar, 1 maand geleden door JoepKarskens.
  • #5048
   Warren van Hoof
   Deelnemer

   Hoi Joep,

   Je hebt natuurlijk verschillende knoppen waaraan gedraaid kan worden er zijn verschillende modellen in omloop om te berekenen waar een huurprijs op uit zou moeten komen. Overigens moet er ook een balans zijn tussen de financiële haalbaarheid en een eventueel gewenste of toegestane huurprijs.

   Eind vorig jaar publiceerde Johan Conijn een onderzoeksrapport in opdracht van BZK over de financiering van wooncoöperaties. Zie hier: https://finance-ideas.nl/standaardmodel-financiering-wooncooperaties/

   Daarbij voegde hij ook een excel model toe om de financieringsbehoefte te berekenen. Wellicht kan dit jou al een stuk verder helpen, zie hier voor het model: http://finance-ideas.nl/wp-content/uploads/Standaardmodel-financiering-wooncooperaties.xlsm

  • #5102
   Mickey Steijaert
   Deelnemer

   Hoi,

   Ik werk samen met Joep en heb samen met hem het excel model van Finance Ideas ingevuld om een schatting te kunnen maken van de benodigde huurprijs om het project financieel mogelijk te maken. We hebben hier nog een vraag over.

   We hebben de belangrijkste parameters (stichtingskosten, onderhouds- en beheerkosten, inbreng extern vermogen) ingevuld, en vragen ons af hoe we een werkbare huurprijs kunnen bepalen. De gestelde huurprijs heeft invloed op de ‘Liquide middelen ultimo’ in het tabblad ‘Prognose kasstromen’. We vragen ons af wat een goede benchmark hiervoor zou zijn. Is het belangrijk dat de liquide middelen altijd positief zijn, ook in het jaar na stichting? Is het belangrijk om na een x aantal jaar een x bedrag aan liquide middelen te hebben opgespaard? Of is het voldoende als de liquide middelen ultimo na 30 jaar op 0 uitkomen?

  • #5430
   Tony Weggemans
   Deelnemer

   Natuurlijk moet je als coöperatie altijd een bepaald bedrag aan liquide middelen beschikbaar hebben. Je werkt voor de uitgaven vaak met automatische incasso’s, terwijl de inkomsten (bijdragen van leden) op wisselende momenten binnenkomen. Zo’n gat moet je elke maand kunnen overbruggen. Daarnaast heb je een risicoreserve nodig voor plotselinge uitgaven, die niet kunnen wachten. De passende hoogte van de liquide middelen hangt af van de kosten (en risico’s) die onder de exploitatie vallen.

Weergave van 3 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.