Cooplink Forums Rechtsvorm en regelgeving Huurovereenkomst beëindigen door wooncoop

Weergave van 2 geneste reacties
 • Auteur
  Berichten
  • #5763
   wooncoopmd430
   Bijdrager

   De huurbescherming voor huurders is terecht heel groot. Er zijn maar weinig wettelijke gronden, waarop je als verhuurder de overeenkomst mag beëindigen.

   In het geval dat de leden huren van de wooncoöperatie, hebben ze dus recht op huurbescherming. Als een lid zich als huurder niet aan zijn verplichtingen houdt, kun je als wooncoöperatie de huur opzeggen.

   Mijn vraag is of huuropzegging ook mogelijk is als een lid zich niet houdt aan zijn/haar andere verplichtingen binnen de wooncoöperatie, zoals bijvoorbeeld vastgelegd in een huishoudelijk reglement.

   Ik hoor graag hoe andere wooncoöperaties dit geregeld hebben.

  • #5769
   Bernard
   Moderator

   Hallo MD430,

   Wanneer het zelfstandige woonruimte betreft, geeft de wetgever een beperkt rijtje opzeggingsgronden. Iemand uit zijn lidmaatschap zetten, is er daar niet één van. Veel wooncoöperaties zouden het huren van de woning graag aan het lidmaatschap van de vereniging koppelen maar dat is wettelijk niet toegestaan. Dus ook als de huurder zijn lidmaatschap van de vereniging opzegt, kan hij gewoon blijven huren.

   Bij onzelfstandige woonruimte ligt dat anders. Daar geldt in principe de huurbescherming niet. Dat betekent echter nog niet dat je iemand zomaar op straat kunt zetten. De rechter zal kijken of van de vereniging redelijkerwijs niet gevergd kan worden om de huurrelatie voort te zetten.

   Grt, Bernard

   • #5789
    Warren van Hoof
    Bijdrager

    “Bij onzelfstandige woonruimte ligt dat anders. Daar geldt in principe de huurbescherming niet.”
    Waarom zou bij onzelfstandige woonruimte geen huurbescherming gelden?
    De wetgever geeft wel extra ontruimingsgronden bij onzelfstandige woonruimte (denk aan 7:274 lid 1 sub f, waar je mogelijk ook aan refereert) maar verder geldt de huurbescherming natuurlijk ook gewoon voor onzelfstandige woonruimte.

  • #5777
   wooncoopmd430
   Bijdrager

   Beste Bernard

   Dank voor je verhelderende reactie!

   Dat wordt nog een puzzel en een lastig dilemma. Vanuit de wooncoöperatie zou je dan de neiging hebben om zoveel mogelijk als onzelfstandige woonruimte te verhuren. Dat maakt het ook makkelijker om in plaats van veel kleine zelfstandige woningen, met alle bijkomende vaste lasten en zo, enkele grote zelfstandige woningen te maken, die je dan vervolgens kamergewijs verhuurt. Maar je wil ook niet de huurbescherming ondermijnen. En het wonen in een zelfstandige woning geeft ook weer makkelijker toegang tot huur- en zorgtoeslag en voorkomt problemen met voordeurdelen en zo.

   We gaan ons hier met elkaar maar eens verder over buigen.

   met vriendelijke groet

   Patrick

Weergave van 2 geneste reacties
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.