Cooplink › Forums › Rechtsvorm en regelgeving › Huurovereenkomst beëindigen door wooncoop
Tags: huurovereenkomst, ontbinding, opzegging
- Dit onderwerp bevat 5 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 maanden, 2 weken geleden door
wooncoopmd430.
-
AuteurBerichten
-
-
6 oktober 2021 om 15:07 #5763
wooncoopmd430
DeelnemerDe huurbescherming voor huurders is terecht heel groot. Er zijn maar weinig wettelijke gronden, waarop je als verhuurder de overeenkomst mag beëindigen.
In het geval dat de leden huren van de wooncoöperatie, hebben ze dus recht op huurbescherming. Als een lid zich als huurder niet aan zijn verplichtingen houdt, kun je als wooncoöperatie de huur opzeggen.
Mijn vraag is of huuropzegging ook mogelijk is als een lid zich niet houdt aan zijn/haar andere verplichtingen binnen de wooncoöperatie, zoals bijvoorbeeld vastgelegd in een huishoudelijk reglement.
Ik hoor graag hoe andere wooncoöperaties dit geregeld hebben.
-
7 oktober 2021 om 19:58 #5769
Bernard
ModeratorHallo MD430,
Wanneer het zelfstandige woonruimte betreft, geeft de wetgever een beperkt rijtje opzeggingsgronden. Iemand uit zijn lidmaatschap zetten, is er daar niet één van. Veel wooncoöperaties zouden het huren van de woning graag aan het lidmaatschap van de vereniging koppelen maar dat is wettelijk niet toegestaan. Dus ook als de huurder zijn lidmaatschap van de vereniging opzegt, kan hij gewoon blijven huren.
Bij onzelfstandige woonruimte ligt dat anders. Daar geldt in principe de huurbescherming niet. Dat betekent echter nog niet dat je iemand zomaar op straat kunt zetten. De rechter zal kijken of van de vereniging redelijkerwijs niet gevergd kan worden om de huurrelatie voort te zetten.
Grt, Bernard
-
11 oktober 2021 om 13:22 #5789
Warren van Hoof
Deelnemer“Bij onzelfstandige woonruimte ligt dat anders. Daar geldt in principe de huurbescherming niet.”
Waarom zou bij onzelfstandige woonruimte geen huurbescherming gelden?
De wetgever geeft wel extra ontruimingsgronden bij onzelfstandige woonruimte (denk aan 7:274 lid 1 sub f, waar je mogelijk ook aan refereert) maar verder geldt de huurbescherming natuurlijk ook gewoon voor onzelfstandige woonruimte. -
10 januari 2022 om 21:39 #6169
Bernard
ModeratorIk had het volgende in mijn hoofd maar dat is in dit geval niet echt van toepassing op de gestelde vraag dus vandaar de verwarring:
Een onderhuurder van onzelfstandige woonruimte, bevoegd of onbevoegd, heeft op grond van de wet géén huurbescherming. Met andere woorden: wanneer de hoofdhuurder vrijwillig vertrekt uit het gehuurde of daartoe op basis van een vonnis wordt gedwongen, heeft de onderhuurder geen zelfstandige positie ten opzichte van de verhuurder. Dat volgt onder meer uit het samenstel van bepalingen van artikelen 7:234 BW in combinatie met artikel 7:269 BW. Slechts de onderhuurder van zelfstandige woonruimte kan in dergelijke gevallen zich beroepen op de voortzetting van de onderhuur door verhuurder.
-
-
8 oktober 2021 om 11:07 #5777
wooncoopmd430
DeelnemerBeste Bernard
Dank voor je verhelderende reactie!
Dat wordt nog een puzzel en een lastig dilemma. Vanuit de wooncoöperatie zou je dan de neiging hebben om zoveel mogelijk als onzelfstandige woonruimte te verhuren. Dat maakt het ook makkelijker om in plaats van veel kleine zelfstandige woningen, met alle bijkomende vaste lasten en zo, enkele grote zelfstandige woningen te maken, die je dan vervolgens kamergewijs verhuurt. Maar je wil ook niet de huurbescherming ondermijnen. En het wonen in een zelfstandige woning geeft ook weer makkelijker toegang tot huur- en zorgtoeslag en voorkomt problemen met voordeurdelen en zo.
We gaan ons hier met elkaar maar eens verder over buigen.
met vriendelijke groet
Patrick
-
11 januari 2022 om 10:23 #6171
wooncoopmd430
DeelnemerHi Bernard
Dank voor je ‘nabrander’.
Inmiddels is me wel duidelijk geworden, dat het verhuren van onzelfstandige woonruimte binnen een wooncoöperatie in Rotterdam erg lastig is. Dat heeft om te beginnen te maken met nieuwe beperkingen in de Huisvestingsverordening voor kamerverhuur (in de strijd tegen verkamering door beleggers). Daarnaast hanteert de gemeente als het erop aankomt een zeer beperkte definitie van een wooncoöperatie. Het moet namelijk gaan om een combinatie van zelfstandige woningen met een middenhuur (725,- tot 1.000,-/maand) en een minimum oppervlak van 60m2 (en 85m2 in bepaalde gebieden). Dit heeft nogal wat impact op haalbaarheid en betaalbaarheid van onze plannen.
Maar teruggaand naar m’n oorspronkelijke vraag is toch wel de conclusie dat een koppeling van huurovereenkomst en lidmaatschap van de wooncoöperatie wettelijk niet mogelijk is.
hartelijke groet
Patrick
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.