Cooplink Forums Rechtsvorm en regelgeving Huurovereenkomst en samenwonen

Tags: 

Weergave van 1 reactie thread
 • Auteur
  Berichten
  • #5764
   wooncoopmd430
   Deelnemer

   Als wooncoöperatie bedenk je allerlei ‘regels’ voor het opnemen van nieuwe leden/huurders, de zogenoemde coöptatie. Maar wat nu te doen als de lid een zelfstandige wooneenheid huurt en vervolgens wil gaan samenwonen. De woningwet regelt dat een huurder/-ster zelf bepaalt wie er bij hem/haar komt wonen. In de regel zal het betreffende lid dan wel toestemming moeten vragen aan de verhuurder of de medebewoner/-ster ook medehuurder/-ster mag worden.

   Gelden voor de nieuwe bewoner/-ster dan dezelfde coöptatie-regels? Moet hij/zij dan ook lid worden van de wooncoöperatie? Wat gebeurt er als de wooncoöperatie, als verhuurder en/of als vereniging tegen de nieuwe huurder/-ster en/of lid is?

   Ik hoor graag wat andere wooncoöperatie hiervoor hebben geregeld in hun huurovereenkomst en huishoudelijk reglement.

    

  • #5768
   Bernard
   Moderator

   Hallo MD430,

   De huurwetgeving geldt natuurlijk ook voor huurders van wooncoöperaties. Daarom is het goed om vooraf na te denken over de lidmaatschapsprocedure voor een partner die later komt inwonen. Op zich is het voor de hand liggend om die partner via een toelatingsprocedure tot lid te maken en dan meteen te erkennen als medehuurder. En als je die persoon niet ziet zitten als lid, raad ik aan schriftelijk aan te geven dat je hem of haar niet als lid aanneemt en ook niet als medehuurder accepteert. Dan kan die persoon weliswaar nog altijd zijn intrek nemen in de woning maar moet deze vervolgens verlaten als de hoofdhuurder vertrekt.

   Grt, Bernard

Weergave van 1 reactie thread
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.