Cooplink › Forums › Rechtsvorm en regelgeving › Nutsaansluitingen
- Dit onderwerp bevat 3 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 maanden, 3 weken geleden door
wooncoopmd430.
-
AuteurBerichten
-
-
24 augustus 2021 om 08:20 #5484
contact@smallsmarthouses.nl
DeelnemerIk probeer om voor onze beoogde woonvereniging “Hof Horloo” 1 aansluiting voor elektra op naam van de vereniging te krijgen. We doen dit bijvoorbeeld omdat we per 4 huisjes 1 warmtepomp en 1 boiler willen. De installatie is voorzien van meting van individueel verbruik, dus de vereniging moet 1 keer per jaar een eindafrekening sturen.
Op die manier proberen we kosten te besparen en bovendien lijkt het dat we met een kleinere aansluiting dan 21 keer 3x25A toe kunnen.
Liander doet daar moeilijk over. Heeft iemand ervaring hier mee?
Hartelijke groet,
Peter Siccama
-
6 oktober 2021 om 14:31 #5761
wooncoopmd430
DeelnemerHi Peter
Heel herkenbaar vraagstuk, waarbij het in ons geval (Wooncoöperatie MD430, Rotterdam) om gaat dat we een bestaand pand met één aansluiting voor de nutsvoorziening willen opdelen in vier eenheden (woonvorming). Ik heb heel wat afgezocht in allerlei wetten en regelingen, maar alleen af en toe kom je tegen dan een zelfstandige woning een eigen EAN-code moet hebben. Het gaat dan om de definitie van een ‘zelfstandige woning’, waarbij altijd eigen voorzieningen als keuken, badkamer en toilet worden genoemd binnen de woning. In een enkel geval wordt in dat rijtje dan ook de EAN-code genoemd.
In ons geval heeft één collectieve aansluiting ook de voorkeur vanwege collectieve warmtepomp en collectoren, en besparing op het vastrecht.
Op de sites van energieleveranciers ben ik die voorwaarde nergens tegengekomen, maar dat kan ook zijn omdat men als vanzelfsprekend aanneemt dat iemand met een zelfstandige woning ook een eigen meterkast wil. Het fenomeen ‘wooncoöperatie’ is daar geen onderdeel van hun eigen regelgeving.
Hou er wel rekening mee dat een aansluiting van 3x25A niet genoeg is voor 4 woningen, als je vanwege de energietransitie ook elektrische gaat koken. Bij Eneco zijn alle vaste kosten van 3x35A (€ 940,-/jaar) aanmerkelijk duurder t.o.v. 3x 25A (€240,-/jaar). Dit verschil wordt gemotiveerd dat men de kosten voor particulieren laag wil houden en dat daarom de bedrijfsaansluitingen veel duurder zijn.
-
7 oktober 2021 om 10:43 #5766
contact@smallsmarthouses.nl
DeelnemerDank voor je reactie MD430,
Ik ben er inmiddels achter dat wettelijk is vastgelegd dat iedere bewoner het recht heeft om zelf een leverancier te kiezen. Misschien kun je daar wel omheen, maar gezien de vaste lasten per aansluiting, lijkt dat financieel niets op te leveren, integendeel. Of ga je dan per Kwh veel minder betalen?
Het zou in elk geval wel helpen om piekbelastingen tegen te gaan, maar daar zijn ze wellicht ook niet in geinteresseerd. We gaan maar 21 maal 3x25A aanvragen. 6 van die aansluitingen gebruiken voor 6 warmtepompen en de rest verdelen.
Groet,
Peter
-
7 oktober 2021 om 13:52 #5767
wooncoopmd430
DeelnemerHi Peter
Misschien goed om toch nog eens verder te rekenen. Het verschil in 3x25A versus 3x35A zit in het capaciteitstarief, maar de verdere vaste lasten (zoals o.a. meterhuur en onderhoud) per aansluiting zijn vrijwel gelijk. Hou naast de vaste lasten ook rekening met 21 x (eenmalige) aansluitkosten + 21 x bouwkundige voorzieningen voor de meterkast (mantelbuis, aparte meterkast en dergelijke). Iets om ook met je architect en met Liander te bespreken. Misschien is een optie om zes meterkasten te clusteren, zodat de aansluitkosten lager zijn?
Succes met het gepuzzel!
Patrick
-
-
AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.