Cooplink Forums Rechtsvorm en regelgeving Verordening toegang woningmarkt 2021 R’dam

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #5762
   wooncoopmd430
   Deelnemer

   Per 1 juli 2021 heeft Rotterdam een nieuwe ‘Verordening toegang woningmarkt’. Opvallend is om te beginnen dat Rotterdam sinds 2019 wel een ‘Actieplan  Coöperatieve Woonvormen’ heeft, maar in de hele verordening NIETS over wooncoöperaties.

   Gevolg is, dat als je in een zelfstandige woning drie of meer onzelfstandige wooneenheden wil verhuren je een vergunning moet hebben voor kamerbewoning. Tot september 2022 is er voor heel Rotterdam een nulquotum en het is nog maar de vraag in welke wijken het daarna dan wel kan/mag. Alternatief is om veel kleine, aparte zelfstandige woningen te maken met alle bijkomende kosten van dien. Of je vormt een ‘duurzame, gemeenschappelijke huishouding’, maar de criteria daarvoor zijn weer behoorlijk knellend.

   Het maakt het plan voor onze wooncoöperatie extra gecompliceerd.

   Dat de verordening in Rotterdam zo beknellend is, heeft alles te maken met de oprukkende ‘verkamering’ en uitbuitende huisjesmelkers. De gemeentelijke jurist zei me ooit: ‘de goeden moeten met de kwade lijden’.

   Ik ben wel benieuwd naar ervaringen in andere steden met huisvestingsverordeningen en dan met name in welke mate er al rekening wordt gehouden met wooncoöperaties. In Rotterdam zijn ze daar de eerstkomende jaren nog niet aan toe, volgens een ambtenaar van de gemeente.

  • #5770
   Bernard
   Moderator

   Dag MD430,

   De gemeente Nijmegen heeft ook actie ondernomen tegen verkamering.

   Nijmegen kent veel woongroeppanden, zowel in collectief eigendom als in collectieve sociale huur. De gemeente Nijmegen heeft voor deze panden een uitzondering gemaakt nadat StutConsult en Wbvg bij de gemeente hadden aangekaart dat de goeden wel erg onder de kwaden moesten lijden. Die aanpassing werd vrij eenvoudig en zonder discussie doorgevoerd.

   De aanwezigheid van een bewonersvereniging die collectief verantwoordelijk is voor de rente&aflossing danwel voor de huur is voldoende om uitgezonderd te worden van de anti-verkameringsregels.

   Je zou de gemeente R’dam daarop kunnen wijzen en/of in contact kunnen brengen met de gemeente Nijmegen.

   Grt, Bernard

  • #5776
   wooncoopmd430
   Deelnemer

   Beste Barnard

   Dank voor je antwoord en je verwijzing naar de huisvestingsverordening van Nijmegen. Ik ga dit zeker delen met de ambtenaren, die in Rotterdam betrokken zijn bij de oprichting van wooncoöperaties.

   met vriendelijke groet

   Patrick

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.