Vereniging Woonvorm van de Toekomst

Amersfoort

In het CW-project Woonvorm van de Toekomst (1993) wonen mensen van alle leeftijden in 61 woningen in een cirkel rondom de tuin. Ze delen het Binnenhof (de ontmoetingsplek in het midden van de tuin), wassalon, werkplaats, weggeefwinkel, logeerkamers en een keuken.

Realisatie in:
1993

Aantal eenheden:
61

Type collectief:
Koop&Huur

Kernwaarden:
Bij de ontwikkeling van het centraal wonen-project in de Hof der Toekomst is het uitgangspunt steeds geweest “voor elk huishouden optimale vrijheid en zelfstandigheid in een collectieve woonomgeving”. De bewoners kiezen er bewust voor om met elkaar te wonen en beschikken daartoe over een aantal gemeenschappelijke voorzieningen, maar hebben tevens de beschikking over een complete, zelfstandige koop- of huurwoning. Iedereen kan zo voor zichzelf de juiste balans zoeken tussen ‘privé en ‘samen’. Het project biedt allerlei praktische en sociale voordelen voor de bewoners. Er zijn veel mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten voor zowel volwassenen als kinderen: ’s ochtends staat in de Binnenhof de koffie klaar, regelmatig worden er films vertoond, er zijn gezamenlijke klusdagen etc. Er is een grote betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid door zelfbeheer van de gemeenschappelijke ruimten en voorzieningen. Het project bevat zowel huur- als koopwoningen in verschillende maten, voor alle soorten huishoudens. Het heeft veel te bieden aan gezinnen met kinderen, onder andere vanwege het speelterrein in de grote gemeenschappelijke tuin. Ook is het project zeer geschikt voor ouderen en gehandicapten, onder andere vanwege enkele gelijkvloerse (begane grond) woningen, die aanpasbaar zijn gebouwd. We streven naar het behouden van een ‘gemengde samenstelling’, met een evenwicht tussen jong en oud, één- en meer-persoons huishoudens, kopen en huren.

Gedeelde voorzieningen:
-eetkeuken -wasserette -gemeenschappelijk binnen- en buitentuin -gemeenschappelijke ontmoetingsruimte met bar en werkplaats -3 gemeenschappelijke bergingen (tuin, horeca en diversen) voor de vereniging

Website:
http://www.wvdt.nl

Meer info in de Wiki pagina