Juridische constructen

De juridische kant van collectief wonen is niet altijd makkelijk maar tegelijkertijd zegt het veel over de identiteit van een project. Met name de financiële constructie is hier sterk mee verbonden. Het is dus belangrijk om hier een goede keuze te maken. Hieronder een overzicht om het zo makkelijk mogelijk te maken.

De eerste belangrijke tweesplitsing is grofweg of het collectief samen eigenaar is van het onroerend goed of dat er een individueel eigendom in het project bestaat. Hier bij Cooplink richten we ons met name op het collectieve eigendom.

Collectief eigendom

Ook hier vindt een tweesplitsing plaats. Hoewel er meerdere termen worden gebruikt, zijn er juridisch twee vormen om het collectieve eigendom onder te brengen: de vereniging en de coöperatie

(Woon)coöperatie

LET OP De term wooncoöperatie wordt veel gebruikt voor woonvormen die in collectief beheer zijn. Dit doet vermoeden dat deze woonvormen juridisch zijn in ingeschreven als coöperatie. Echter, de meeste collectieve woonvormen zijn ondergebracht onder de vereniging. Vroeger was de coöperatie een variant op de vereniging en heette het ‘coöperatieve vereniging’ en is in het leven geroepen voor als je winst wil maken en uit wil kunnen keren aan de leden van de vereniging. In bijna alle denkbare gevallen is dit niet aan de orde voor collectieve wooninitiatieven, zelfs niet als je een collectieve variant op het kopen van een huis wil creëren (zie ‘de eigenaar-bewoners met de woonvereniging’ in ‘financiële constructen’). Het coöperatieve gedachtengoed zoals woonpioniers dat bedoelen – samenwerken om je woondroom te verwezenlijken – is anders dan hoe die is bedoelt is juridisch construct – samenwerken om geld te kunnen verdienen. 

(Woon)vereniging

De meest gebruikte rechtsvorm voor collectief eigendom is een vereniging. Je staat dan bij de KVK ingeschreven als vereniging en een logische naam zou dan zijn ‘woonvereniging [naam]’ maar je mag je net zo goed inschrijven als ‘wooncoöperatie [naam]’. Het belangrijkste document die je als vereniging definieert zijn de statuten. Dit document maak je (onder andere) in samenwerking met een notaris en er staan dingen in als:

  • Wat zijn de taken van het bestuur
  • Wat zijn de voorwaarden voor in- en uittreding
  • Hoe je garandeert dat je vereniging financieel gezond blijft
  • Hoe je besluitvorming is geregeld
  • Alle andere zaken die je graag wilt vastleggen.

Na oprichting is het nog wel mogelijk om statuten te wijzigen maar dat moet altijd in samenspraak met een notaris wat natuurlijk geld kost. Meestal heeft een vereniging naast de statuten een huishoudelijk reglement (HR). Hierin staan ook afspraken beschreven van de vereniging maar die zijn zonder inmenging van een notaris te wijzigen. 

De woonvereniging is zowel geschikt voor het ‘huren-van-jezelf’-principe als het ‘eigenaar-bewoner’-principe.

Voorbeelden van statuten en HR-en vind je in de lijst met voorbeeld initiatieven. 

Individueel eigendom

Als je je project zo wilt inrichten dat de bewoners hun woonruimte kopen én de woonruimtes zo zijn ingericht dat ze als zelfstandige woningen kunnen fungeren kan je het eigendom op een meer klassieke manier inrichten. Dit heeft ook gevolgen voor de financiering; iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar eigen financiering. Bij een collectief initiatief zullen er waarschijnlijk ook gemeenschappelijke ruimtes zijn, in dit geval kom je dan snel uit bij een VVE. 

Een bericht schrijven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML opmaak gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.