Vastgoedcoöperatie: verschil tussen versies

Uit Cooplink Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
 
Regel 1: Regel 1:
Een vastgoedcoöperatie is een wooncoöperatievorm waarbij de woningen, het vastgoed, in eigendom is bij de wooncoöperatie. Dat betekent dat de leden-bewoners van de [[wooncoöperatie]] een lidmaatschapsrecht huren of kopen. Nederland kent slechts enkele vastgoedcoöperaties. Deze stammen uit het begin van de vorige eeuw. Voor de tweede wereldoorlog kwam de coöperatievorm op het gebied van de volkshuisvesting veel voor. Slechts enkele zijn tot op heden coöperatie gebleven; het overgrote deel is getransformeerd of opgegaan in gewone verenigingen of stichtingen, de latere [[woningcorporatie]]s of toegelaten instellingen. Veel initiatieven in de huidige tijd streven na om vastgoedcoöperatie te worden. Zij lopen daarbij aan tegen beperkingen vanuit de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door de verkoopregels voor woningcorporaties en een gebrek aan bereidwillige financiers.
+
Een vastgoedcoöperatie is een wooncoöperatievorm waarbij de woningen, het vastgoed, in eigendom is bij de [[wooncoöperatie]]. Dat betekent dat de leden-bewoners van de [[wooncoöperatie]] een lidmaatschapsrecht huren of kopen. Nederland kent slechts enkele vastgoedcoöperaties. Deze stammen uit het begin van de vorige eeuw. Voor de tweede wereldoorlog kwam de coöperatievorm op het gebied van de volkshuisvesting veel voor. Slechts enkele zijn tot op heden coöperatie gebleven; het overgrote deel is getransformeerd of opgegaan in gewone verenigingen of stichtingen, de latere [[woningcorporatie]]s of toegelaten instellingen. Veel initiatieven in de huidige tijd streven na om vastgoedcoöperatie te worden. Zij lopen daarbij aan tegen beperkingen vanuit de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door de verkoopregels voor woningcorporaties en een gebrek aan bereidwillige financiers.

Huidige versie van 10 nov 2019 om 11:03

Een vastgoedcoöperatie is een wooncoöperatievorm waarbij de woningen, het vastgoed, in eigendom is bij de wooncoöperatie. Dat betekent dat de leden-bewoners van de wooncoöperatie een lidmaatschapsrecht huren of kopen. Nederland kent slechts enkele vastgoedcoöperaties. Deze stammen uit het begin van de vorige eeuw. Voor de tweede wereldoorlog kwam de coöperatievorm op het gebied van de volkshuisvesting veel voor. Slechts enkele zijn tot op heden coöperatie gebleven; het overgrote deel is getransformeerd of opgegaan in gewone verenigingen of stichtingen, de latere woningcorporaties of toegelaten instellingen. Veel initiatieven in de huidige tijd streven na om vastgoedcoöperatie te worden. Zij lopen daarbij aan tegen beperkingen vanuit de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld door de verkoopregels voor woningcorporaties en een gebrek aan bereidwillige financiers.