Bajesdorp: eerste broedplaats in nieuwbouw

Leuk nieuws, ook Bajesdorp heeft de krant gehaald. Het Parool wijdt een paginagroot artikel aan de totstandkoming van Bajesdorp, met horeca, studio’s en drie lagen woningen voor tien personen en ateliers. Het artikel kopt: “Naast de voormalige Bijlmerbajes wordt komende jaren een ‘broedplaats nieuwe stijl’ gebouwd. Het duurzame Bajesdorp wordt collectief gefinancierd door de gebruikers zelf.” Dan schrijft journalist Edo Dijksterhuis:

“Tijdelijke contracten die niet worden vernieuwd, aanhoudende druk op de vastgoedmarkt en verkoop van gemeentelijke panden maken het voor kunstenaars steeds moeilijker om woon- en werkruimte te vinden in Amsterdam. Broedplaatsen worden naar de rand van de stad geduwd – of er overheen.

Maar kunstenaars komen zelf met alternatieven. Zoals Bajesdorp, aan de rand van stadsdeel Oost, naast de voormalige Bijlmerbajes. Waar nu een tijdelijk kunstenaarsdorp staat, verrijst de komende twee jaar de ‘vrijplaats van de toekomst’. Bajesdorp is een gloednieuw woon-werkcomplex dat wordt gefinancierd door de gebruikers zelf en daardoor ontsnapt aan de slopende cyclus van tijdelijkheid en onzekerheid.”

Meer lezen? Dat kan. Klik hier voor het hele artikel.

De contouren van Bajesdorp, met horeca, studio’s en drie lagen met woningen voor tien personen en ateliers.
Beeld: Artist impression