Basaltaccu van Boekel in Tegenlicht

Zondag 7 februari verkent VPRO Tegenlicht nieuwe energieopslag-technieken. In beeld komt onder meer de CESAR Basaltaccu, die getest wordt bij Ecodorp Boekel,

Nu duurzame energieopwekking volwassen is geworden, is opslag de grootste uitdaging van de energietransitie. Efficiënte en effectieve opslag is noodzakelijk om pieken en dalen in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Daarmee wordt het netwerk ontlast dat niet is ontworpen op de grote pieken en dalen die we momenteel hebben. Overal ter wereld wordt gezocht naar oplossingen.

De CESAR Basaltaccu is een Brabantse uitvinding die voor het eerst in Boekel in een woonwijk getest wordt. De energie van 600 zonnepanelen wordt als warmte opgeslagen in een grote bak met basalt (gestolde lava). Dankzij goed geïsoleerde muren van 1,5 meter dikte, blijft de zomerwarmte opgeslagen. De rest van het jaar worden de woningen verwarmd met de opgeslagen zomerwarmte.

In de documentaire wordt het hele opslagsysteem uitgelegd. Op de website van Duurzaamheidsnieuws vind je de aankondiging: “VPRO Tegenlicht – De race om de superbatterij’.

Meer weten? Ga naar de website van Ecodorp Boekel.
Woensdag 10 februari organiseert Pakhuis de Zwijger een (online) Tegenlicht Meetup waarin Ad Vlems van Ecodorp Boekel te gast is.