Compensatie voor blokverwarming

“Minister Jetten (energie) belooft de Tweede Kamer toch dat ook de 440.000 huishoudens met blokverwarming een tegemoetkoming voor hun hoge energieprijs krijgen. Zij krijgen vermoedelijk een vast bedrag ter compensatie,” vertelt Trouw op 9 november. Het leverde wel ongemak in de Tweede Kamer, want het geplande prijsplafond op energie vanaf 1 januari is nog steeds niet helder, terwijl de regeling financieel een groot risico is voor de schatkist.

Trouw schrijft: ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis en Kamerlid Pieter Omtzigt wilden in ieder geval de garantie van het kabinet dat ook de huishoudens met blokverwarming compensatie krijgen. “Het gaat hier juist om kwetsbare groepen die bijvoorbeeld samen in een woonvoorziening wonen”, aldus Grinwis.

Minister Jetten sprak zijn toezegging heel voorzichtig uit, omdat het overleg met energiebedrijven en woningcorporaties nog steeds gaande is. “Ik kan niet beloven dat iedereen passend wordt geholpen. Wel zullen we alles op alles zetten om deze groep met blokverwarming een grotere tegemoetkoming te geven dan in september was voorgesteld”, zei hij. De compensatie voor blokverwarming zal volgens Jetten “vermoedelijk een vast compensatiebedrag worden dat zo dicht mogelijk bij het prijsplafond komt”.