De Warren op TV!

Expeditie Noord-Holland probeert in haar tweede aflevering antwoord te geven op de vraag of bouwen met hout en Tiny houses de oplossing zijn voor de klimaatcrisis. ‘Duidelijk is dat de planeet door het veranderende klimaat voor een enorme opgave staat: er zijn meer droogtes, overstromingen en de zeespiegel stijgt,’ begint het artikel. ‘Steeds meer Noord-Hollanders willen bij het bouwen van een woning onderdeel zijn van de oplossing: klimaatneutraal bouwen.’

Met 50 vrienden samenwonen
Jacob-Jan Koopmans is een van de initiatiefnemers en toekomstige bewoners van het pand de Warren: “We gaan hier straks samen met 50 vrienden wonen. Dit pand is ontworpen om zo goed en leuk mogelijk samen te wonen met je vrienden. We wekken energie op met de zon en we halen warmte uit de grond. We gaan een kas op het dakterras bouwen en er komt een levende gevel met planten en boompjes. De hele gevel wordt groen.”

Havermout delen
Ook Suzan Huppes, toekomstig bewoonster, maakt deel uit van de aflevering. Ze is razendenthousiast over het samenwonen met vrienden: “Het wordt natuurlijk ontzettend gezellig. Je kunt kiezen of je in je eigen woning, of met de woongroep (van tien mensen) of juist met iedereen wilt zijn: dus het is niet zo dat je altijd je havermout met vijftig mensen hoeft te delen.”

Hout duurzamer dan beton
Koopmans is vooral enthousiast over het duurzame aspect van het nieuwe gebouw: “We gaan ook zoveel mogelijk met hout bouwen, want dat is veel duurzamer dan beton. We staan voor een grote opgave in de wereld. Je bouwt voor 50 á 100 jaar en dan kan je maar beter zo duurzaam mogelijk bouwen.”