Eerste wooncoöperatie door huurders bijna een feit

Eerste wooncoöperatie door huurders bijna een feit

Het is de huurders in de Haagse Roggeveenstraat gelukt om tot een akkoord te komen met de gemeente en de woningcorporatie en de financiering rond te krijgen voor overname van de 65 woningen in hun straat. Een wooncoöperatie door huurders in de Roggeveenstraat kan nog dit jaar een feit zijn als ook de Autoriteit Woningcorporaties nu haar goedkeuring geeft aan de verkoop. 

Woningcorporatie Haag Wonen heeft ervoor gekozen om 50 procent van de marktprijs te rekenen voor de panden, die zij oorspronkelijk wilden slopen. Haag Wonen gelooft in het initiatief van de bewoners omdat het bij gaat dragen aan de cohesie in de buurt. Sloop is niet meer nodig omdat de bewoners in zelfbeheer de renovatie goedkoper kunnen uitvoeren.

De gemeente helpt bij de financiering van de wooncoöperatie via een erfpachtconstructie. Een woordvoerder van wethouder Joris Wijsmuller laat aan de NOS weten dat het gemeentebestuur dit initiatief steunt ‘omdat het helemaal aansluit op het beleid om te vertrouwen op de kracht van burgers zelf’.

De Autoriteit Woningcorporaties heeft vooralsnog niet gereageerd op het verzoek om een uitspraak te doen over het akkoord van Haag Wonen met betrekking tot de Roggeveenstraat. Als de Autoriteit een positief besluit neemt, zullen huurders er voor de eerste keer sinds de inwerkingtreding van de Woningwet in juli 2015 in slagen een wooncoöperatie in bestaande huurwoningen te realiseren.

Eerder werd er al een coöperatie opgericht in het Friese Jirnsum, maar dat ging om een complex voor senioren dat door dorpsbewoners is overgenomen.

Lees meer op Nos.nl: ‘Huurders in Den Haag kopen eigen straat’.

 

 

 

Geplaatst op: 01 juni 2017
Delen:Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone