Het eerste Erfdelen-project gaat nog dit jaar van start

Op een boerderij wonen, middenin de natuur, is voor velen van ons een droom, schrijft hetkanWEL. Maar tussen droom en daad staan vaak wetten in de weg en praktische bezwaren, zoals de financiering (om maar een kleinigheid te noemen). Daarom richtte Pieter Parmentier vijf jaar geleden Erfdelen op. Dit jaar gaat het eerste officiële project van start in Lettele (gemeente Deventer) waar een oude boerderij volledig wordt omgebouwd tot een gedeeld woonerf met acht appartementen. Althans, als de gemeenteraad akkoord gaat, want de wijziging van het bestemmingsplan moet nog wel worden goed gekeurd.

Het artikel gaat in op het ontstaan van Erfdelen, de woningcrisis en de behoefte om op het platteland te wonen: ‘Dat het concept van erfdelen aan populariteit wint, heeft niet alleen te maken met de grote woningnood. “Nu we massaal thuis werken en we niet meer elke dag in de file hoeven te staan, kunnen we net zo goed op het platteland wonen,” zegt Parmentier. Dat er een groeiende behoefte is om de stad te verlaten, in het groen te wonen én onderdeel te zijn van een community, bleek eerder dit jaar ook uit een enquête van hetkanWEL.’

De bewoners van Lettele, hebben het erf al gekocht en het bouwproces is inmiddels in gang gezet, nog voordat het bestemmingsplan goedgekeurd is. “Dat is een risico, maar de gemeente heeft voldoende signalen gekregen om de stap te nemen.” De bewoners in Lettele hopen in de zomer van 2022 op hun gedeelde erf te kunnen wonen.