Nieuw: webdocu over collectief eigendom

Zaterdag 30 september is de webdocu over collectief eigendom gelanceerd. Je kunt lezen, luisteren en kijken. Het deelt verhalen over andere manieren om de samenleving vorm te geven. Het laat een andere kijk op eigendom zien, namelijk collectief eigendom zonder winstoogmerk. Amsterdam Alternative maakte de webdocu, dat is een collectief van schrijvers, fotografen, coders, cameramensen, audio engineers, vertalers e.a. De online omgeving is nu al rijk gevuld en gaat nog meer inspirerende verhalen brengen.

Nu handelen
“Het is waanzinnig belangrijk om te realiseren dat we nú moeten handelen. Voor de natuur, de aarde, maar ook voor onszelf en toekomstige generaties”, schrijft Amsterdam Alternative. Het eerste hoofdstuk van de webdocu duikt in het begrip eigendom. Het gaat in op andere culturen, degrowth, regeneratie en steward ownership. En ook op de rechten van de natuur. “Collectief eigendom biedt de mogelijkheid om het heft in eigen handen te nemen. Het is mogelijk om infrastructuren, diensten en producten te realiseren die wel goed zijn voor iedereen.”

Echte verhalen
‘Collectief eigendom is een fantastisch model om veel moois te verwezenlijken,’ voegt Amsterdam Alternative toe, ‘maar onthoud goed dat het niet alleen rozengeur en maneschijn is’. De webdocu presenteert portretten van mensen en plekken die al jaren bezig zijn. Dat zijn processen die veel tijd en moeite hebben gekost. In de webdocu zie je op welke manieren je je kunt te organiseren. Er is veel zoveel mogelijk informatie toegevoegd, ook organogrammen en statuten. Van elk project valt iets te leren, de mogelijkheden zijn oneindig.

De eerste versie staat online. Blijf de webdocu in de gaten houden, er volgen meer verhalen.