Onze nieuwe collega: Joanna Greve

Cooplink begint het nieuwe jaar goed met de komst van Joanna Greve. Joanna gaat aan de slag als beleidsmedewerker om de wooncoöperatie-beweging in Nederland op de kaart te zetten. Daarover zegt zij zelf: “Ik zie het als een belangrijke ontwikkeling dat deze duurzame woonvorm landelijk gaat groeien, omdat hier eigenaarschap, zeggenschap en zorg voor elkaar centraal staan. Daar lever ik heel graag een bijdrage aan.”

Joanna kent de wereld van wooncoöperaties maar al te goed: “Toen de gemeente Amsterdam vijf jaar geleden het Actieplan wooncoöperaties onder de aandacht bracht, ben ik meteen een groep gestart. Doordat ik eerder op het stadmakerscongres in Rotterdam een presentatie had gezien met voorbeelden uit het buitenland was ik enthousiast over het concept. Ik begreep de kracht van samenwonen in een gemeenschap waar je dingen deelt, naar elkaar omkijkt en bovendien geen winstoogmerk nastreeft.”

Ook haar werkervaring sluit aan. Als zelfstandig professional heeft Joanna jarenlang maatschappelijke organisaties ondersteund bij het verwoorden en verbeelden van goede plannen en sterke verhalen. Van huis uit is zij ontwerper met een open blik en gaandeweg heeft zij zich via studie en werk steeds meer verdiept in vraagstukken rond stedelijke- en gebiedsontwikkeling.

Joanna maakt deel uit van het kernteam van wooncoöperatie Stroom in Amsterdam. “Het voelde als een persoonlijke overwinning dat we, ondanks de moeizame mondiale ontwikkelingen, in november ’23 toch de optieovereenkomst met de gemeente op de kavel op Centrumeiland konden tekenen. Nu gaan we dus echt van start. Het zal niemand verbazen dat daar de rest van mijn tijd naartoe zal gaan, een geweldig en bijzonder leerzaam avontuur.”

Samenwerken en kennis delen is logisch voor Joanna, daarom is zij ook actief betrokken bij het Platform Wooncoöperaties Amsterdam (PWA). “Met negen wooncoöperaties die in dezelfde ontwikkelfase zitten willen we het vliegwiel op gang brengen zodat ook in de toekomst nieuwe initiatieven makkelijker kunnen starten.” Joanna is er klaar voor. Ze besluit stellig: “De derde weg, het alternatief naast koop of huur, als duurzame en eerlijke oplossing om uit de wooncrisis te komen. Ik ga ervoor.” Mooi, Joanna, en wij met jou.

Welkom bij het team, Joanna, en veel plezier in je nieuwe functie!

Vliegwiel