Op een Europese samenwerking!

Ook in Europa is de wooncrisis prioriteit. Zo is er een commissaris aangetrokken, Dan Jörgensen, die op zoek is naar oplossingen. Hij richt zich daarbij op de individuele koop- en huursector. Dat kan breder en beter, vinden GEN-NL, Cooplink, VGW, LVGO 50 +, Erfdelen en Platform LiberTerra. De schijnwerpers mogen gericht worden op coöperatief wonen, de derde sector in de volkshuisvesting. Oók in Brussel, stellen de partnerorganisaties, en onder de naam Network Dutch community led housing organisations slaan ze de handen ineen.

In Nederland zet Cooplink zich al jaren volop in voor het naar voren schuiven van de wooncoöperatie als een van de oplossingen voor de wooncrisis. Om dat doel sneller te kunnen bereiken, zocht Cooplink in 2022 samenwerking met andere koepelorganisaties op het gebied van coöperatief wonen, zoals GEN-NL, LVGO 50+ en VGW. Samen richtten we het netwerk Krachtenbundeling op.

Coöperatief wonen stimuleren in Europa

Dat Nederlandse netwerk richt zijn pijlers ook op Europa. Het benaderde Peter Kämmerling van het onlangs opgerichte Europese Commoning Space Network (en van het Duitse Miethausersyndicat). Kämmerling zet zich in voor samenwerking van woongemeenschapsinitiatieven op Europees niveau en voor hun zichtbaarheid in Brussel. Ter inspiratie voor een gemeenschappelijk paper stuurde Krachtenbundeling ons manifest over gemeenschappelijk wonen naar Peter Kämmerling.

Zo startten we een Europese samenwerking, die vergelijkbaar is met de samenwerking binnen het Nederlandse netwerk Krachtenbundeling. De doelstellingen komen overeen met onze eigen doelstellingen: kennis en ervaring delen, zichtbaarheid vergroten, lobby naar overheden (in dit geval speciaal naar de EU) en met name het presenteren van collectief wonen als alternatief voor individuele koop en huur.

Inzet: een rol binnen de EESC

De inzet is gericht op de European Economic and Social Committee, de EESC, en de daaraan verbonden werkgroepen. Deze commissie is betrokken bij de ontwikkelingen van Europese richtlijnen. Ze presenteert aanbevelingen voor alle Europese lidstaten. Dit is de plek om gemeenschappelijk wonen naar voren te schuiven als betaalbare, sociale, duurzame en democratische oplossing voor de Europese huisvestingscrisis.

In 2025 worden nieuwe leden genomineerd voor de EESC. Dat biedt kansen. Onze Europese samenwerking moet leiden tot de nominatie van iemand uit onze Europese gelederen voor de EESC en – het spreekt voor zich – tot verkiezing en woordvoerderschap. Zo kunnen we onze coöperatieve stem in heel Europa laten horen.