Primeur voor België

Hasselt is de eerste Vlaamse stad die een van haar sites in erfpacht uitgeeft aan een wooncoöperatie. Dat betekent dat de coöperatie, die bouwheer is, maandelijks een canon zal betalen aan de stad, maar dus niet bij de start het volledige bedrag moet neertellen. De stad blijft zo eigenaar van de site en kan dus ook haar voorwaarden koppelen aan het project. De betaalbaarheid voor de toekomstige bewoners wordt zo mee haalbaar gemaakt.

In Hasselt komen er 33 woningen op de site van het oude gemeentehuis van Sint-Lambrechts-Herk waarnaast ook vele extra gedeelde ruimtes gebruikt kunnen worden zoals een professionele keuken met eetplaats, een wasbar met clubhuis, logeerkamers en niet te vergeten de grote tuin. Er wordt uiteraard ook aan duurzaamheid gedacht. Zo zullen ze er een deelwagen systeem uitwerken voor alle bewoners, een groep van een kleine 100 bewoners in totaal, en ligt de lat zeer hoog op vlak van vernieuwende technieken.

Als alles goed gaat, zullen tegen eind 2023 de eerste bewoners intrekken in dit cohousingproject. Het hele artikel lees je hier.