‘Samen bouwen. Dan moeten banken wel meedoen.’

Josta van Boxmeer is correspondent Wonen bij de Correspondent. Op 8 maart verscheen haar artikel ‘Er is een oplossing voor de wooncrisis: samen bouwen. Maar dan moeten banken wel meedoen.’ Ze schetst het verhaal de Nieuwe Meent, de wooncoöperatie waarvan zij een van de oprichters is. Ze vertelt over de slapeloze nachten rondom de financiering en ook hoe ze die financiering uiteindelijk toch tot stand wisten te brengen. Het is een boeiend verhaal, het lezen waard.

Josta maakt duidelijk waar de schoen wringt: “Nederlandse banken moeten kiezen. Ze behandelen wooncoöperaties als particuliere huizenkoper, of als bedrijf. Het eerste is te risicovol, omdat geen van de deelnemers persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld voor de hypotheek. En dus kiest de bank voor het tweede. Maar ook dat is moeilijk: beleggers betalen een veel hogere rente dan particulieren. Bovendien kan een bank bij bedrijven maximaal 80 procent van de totale bouwkosten financieren.”

Ook schetst Josta wat er moet veranderen. “Om te beginnen moet het voor banken gangbaar worden om wooncoöperaties te financieren. Dat moet een eigen categorie worden, zodat banken een standaardprocedure hebben die ze kunnen doorlopen.” Aart Cooiman van de Rabobank voegt toe: “Er is meer financiering van de overheid nodig.” Jasper Klapwijk, financieel adviseur voor wooncoöperaties, besluit: “Ook ontwikkelaars kunnen wooncoöperaties op weg helpen, bijvoorbeeld door de bouw te financieren en de huizen te laten beheren door de bewoners. Ze lopen dan niet het risico dat de huizen leeg blijven staan. En ook niet dat de woningen minder waard worden.”

Hoewel ze allemaal te weinig verdienen om zelf een huis te kopen, krijgt deze groep mensen het tóch voor elkaar: een eigen gebouw neerzetten van 8 miljoen euro


Het artikel biedt nog veel meer informatie en leuke infographics, onder meer een over hoeveel werk het is om een wooncoöperatie op te zetten. Lees het maar. Wil je op de hoogte blijven van Josta’ wedervaren? Eens per maand trakteert Josta van Boxmeer je op verhalen en tips via haar nieuwsbrief. Meld je aan voor Josta’s nieuwsbrief.