Wijland Woonpioniers stopt na 5 jaar

Na vijf jaar is het doek gevallen is voor Wijland Woonpioniers. Dat is triest, en het hoe en waarom delen we graag met jullie. De Wijlanders schreven ons het volgende (daarvan hebben we zelf een paar zinnen vet gemaakt):

Wijland Woonpioniers stopt na 5 jaar.

Na 5 jaar hard werken is het doek gevallen voor ons initiatief. Het is ons niet gelukt om binnen vijf jaar onze ecologische woongemeenschap te realiseren, zoals we aan het begin van ons woonavontuur als doel stelden. Op de ledenvergadering van april j.l. bleek er te weinig draagvlak te zijn onder de leden om Wijland de komende jaren te realiseren.

Een aantal jaren heeft een kleine groep mensen, die later groter werd en veranderde van samenstelling, veel energie gegeven aan het vormgeven en laten groeien van een gezamenlijke droom: een ecologische woongemeenschap met huurwoningen voor circa 20 huishoudens in de omgeving van Nijmegen. Het was een mooi avontuur. We hebben veel geleerd, verschillende mensen ontmoet die we anders nooit zouden ontmoeten, vriendschappen gesloten, eindeloos vergaderd, veel kennis verzameld en die later weer gedeeld met andere groepen en een stevige organisatie opgebouwd. Daar zijn we trots op!

We kunnen met een goed gevoel terugkijken op de afgelopen jaren waarin we het zaadje dat Wijland ging heten hebben uit laten groeien tot een klein, fier boompje. En natuurlijk zijn we ook wat beduusd, en moeten we even bijkomen. We hadden graag gezien dat onze inspanningen hadden geleid tot een bloeiende woongemeenschap, dat het boompje een grote sterke boom zou zijn geworden. Helaas blijkt er nu een houdbaarheidsdatum te zitten aan de energie die we kunnen vasthouden als groep om een complex project als dit te realiseren. Het realiseren van een zelfstandige wooncoöperatie, waarbij we als bewoners gezamenlijk eigenaar zijn van de woningen en gemeenschappelijke ruimtes zijn en dus huren van onszelf, is nog vrij nieuw in Nederland. Pionieren dus.

Het uitblijven van een geschikte locatie voor onze groep is een van de factoren die ertoe heeft geleid dat Wijland nu stopt. Daarnaast spelen er sociale factoren een rol. De lessen die we hebben kunnen trekken uit het proces hebben we verzameld, opdat andere initiatieven er hun voordeel mee kunnen doen. Want we zijn er nog steeds van overtuigd dat wonen in Nederland betaalbaarder, duurzamer, socialer en gezelliger kan en dragen de wooncoöperatie als nieuwe smaak in het woonlandschap een warm hart toe! Om die reden doen we ook nog een oproep aan gemeenten om wooncoöperaties een plaats te geven in het woonbeleid.

We danken jullie voor jullie interesse in ons project. Het was ons een waar genoegen.

Liefs,

De Wijlanders