VGO Culemborg

Uit Cooplink Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Vereniging Groepswonen voor Ouderen in Culemborg

Huur en koop

De leden van de vereniging hebben vanaf december 2003 appartementen betrokken aan de Weversgildeplaats te Culemborg. Het kleinschalige complex bestaat uit huur-, koop- en sociale koopwoningen. De huurwoningen zijn eigendom van Kleurrijk Wonen die samen met de eigenaren van de koop- en sociale koopwoningen de VvE-Weversgildeplaats vormen.

Doel

Doelstelling van het gemeenschappelijk wonen van ouderen is, kort samengevat, het creëren van gezamenlijke projecten waarin men met leeftijdsgenoten op een zodanige manier samen kan wonen dat er een gezonde balans ontstaat tussen behoud van zelfstandigheid èn privacy enerzijds en onderlinge betrokkenheid en enige zorg voor elkaar anderzijds.

Professionele zorg is daarbij géén uitgangspunt. Wel een uitgangspunt is de gedachte dat daarmee vereenzaming van ouderen in belangrijke mate kan worden voorkomen, en daarmee ook “uitstel van zorgbehoefte” ontstaat, d.w.z. dat men langer zelfstandig kan blijven.

Leden kunnen zijn zij die 55 jaar oud zijn en bij aanmelding niet ouder dan 70 jaar. Het wonen in groepsverband biedt veel voordelen zoals een veilig gevoel door o.m sociale controle, een gemeenschappelijke ruimte, Montparnasse, waar veel activiteiten worden georganiseerd door de bewoners.

Het gebouw

In totaal telt het gebouw 38 woningen. Het complex heeft het politiekeurmerk Veilig Wonen en is met videocamera’s beveiligd. De appartementen zijn goed toegankelijk voor mensen met een rollator of rolstoel. De woningen hebben verschillende plattegronden en zijn tussen de 70 en 100 m² groot. Het gebouw is voorzien van zonnepanelen. De daarmee opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor de lift en de verlichting van de gemeenschappelijke ruimten zoals trappenhuis en galerijen. Het gebouw heeft een mediterrane uitstraling en heeft een binnentuin waarin zich ook de fietsenstalling bevindt.

Kernwaarden

  • Veilig wonen.
  • Sociale controle.
  • Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen.

Lees meer www.vgo-culemborg.nl