logo_cooplink_newsletter-img-650

Hoi abonnee,


Het was een succes: de 2e Wooncoöperatiedag die Cooplink organiseerde op 16 september. Maar liefst 150 geboeide gezichten telden we en daar zijn we best trots op. In grote stappen nemen we je mee door de dag. Lees maar snel verder!

Krachtige start

Tine de Moor, hoogleraar op het gebied van collectieve actie, trapte de dag af. "Boos maar betrokken en bedreven", kopte haar presentatie. Ze liet zien hoe collectieve actie en zelforganisatie de samenleving van onderop verandert. 'We kunnen leren van andere sectoren', onderstreepte Tine en ze vertelde over de modellen, principes en strategieën van collectieve actie (zie haar presentatie).

“Burgercollectieven zijn onmisbaar in tijden van privatisering” - Tine De Moor

In beeld

Beeld zegt soms meer dan woorden, vind je niet? In 2:48 minuut heb je een mooie indruk van de Wooncoöperatiedag! Kijk maar. Een geschreven verslag is er ook.

Samen in gesprek

Na Tine's presentatie volgde een paneldiscussie met sleutelfiguren uit de woonsector. Arie Lengkeek, co-auteur van Operatie Wooncoöperatie leidde het gesprek. De middag telde maar liefst zes werksessies over onder meer architectuur, financiering, samenwerken met gemeenten en de beheercoöperatie.
Sessie 'Architectuur en collectieve ruimtes' o.l.v. Tamar Henquet van Open Kaart

Leer van andere sectoren

'We kunnen leren van andere sectoren', zei Tine de Moor in haar openingsspeech. Ze roept dan ook op om lid te worden van Collectieve Kracht. Dat platform verbindt initiatieven uit alle sectoren (o.m. energie, zorg, voedsel). Samen kunnen we obstakels overwinnen. Lidmaatschap is gratis.

Je kunt snuffelen op hun kennisbank, meediscussiëren, onderzoeksvragen voorleggen, een zelfscan doen en nog meer. CollectieveKracht is een initiatief van de onderzoeksgroep Social Enterprise & Institutions for Collective Action (Erasmus Universiteit).

Primeur: Nieuw boek over collectief wonen

Het einde van de Wooncoöperatiedag bracht een primeur. Vooruitlopend op de officiële lancering op 24 oktober, presenteerden hoogleraar Darinka Cziscke en onderzoeker Marije Peute hun boek TOGETHER Ruimte voor collectief wonen. Het is een verzameling van essays, data en casestudies in Nederland en andere Europese landen. In hun presentatie schetsen zij vier mogelijke wegen naar de toekomst voor de wooncooperatieve beweging in Nederland, waaronder federatievorming en samenwerken in partnerschappen

Het boek gaat in op het belang van collectief wonen, hoe we deze woonvormen kunnen realiseren en hoe ze kunnen bijdragen aan duurzamere steden en regio's. Bestel het snel en lees meer over de dilemma's en kansen voor samenleven in de 21ste eeuw.

Binnenkort

Basiscursus voor initiatiefnemers in Overijssel

Goed nieuws voor beginnende wooninitiatieven! Cooplink organiseert op 2 november en 15 november een tweedelige Basiscursus Wooncoöperaties in Zwolle. Aan bod komt o.a.: Wat is een wooncoöperatie? Waar moet je op letten bij het starten van je initiatief Hoe ziet een gemeentelijk selectieproces voor een nieuwbouwkavel eruit? Hoe financier je een nieuwbouw wooncoöperatie? Deze cursus is gratis. Locatie: CO Zwolle. …
Basiscursus voor initiatiefnemers in Overijssel

Cooplink | Kennis delen: rechtsvormen

Cooplink | Kennis delen: rechtsvormen
We gaan weer kennis delen. Woensdagavond 25 oktober praten we over ‘Rechtsvormen’. Welke rechtsvorm(en) zijn mogelijk en waarop baseer je je keuze dan? Een wooncoöperatie heeft altijd een rechtspersoonlijkheid, denk aan een vereniging, stichting of coöperatie. Dat heeft gevolgen voor je besluitvorming, maar bijvoorbeeld ook voor financiering, subsidies en belastingen. Wil je weten welke combinaties slim zouden kunnen zijn? Doe …

We doen het samen!

Ook bij Cooplink houden we ervan om van elkaar te leren. Doe mee met komende kennisdeelsessies, cursussen en excursies. Je bent welkom!
facebook twitter linkedin website 
Email Marketing Powered by MailPoet