Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cooplink | WooncoöperatieDag 2024

28 september , 10:30 17:00

Samen doorpakken; coöperatief wonen in de lift

Ook de derde landelijke Wooncoöperatiedag (kortweg WoCoDag) belooft een dag bomvol inspiratie te worden. Je ontmoet gelijkgestemden, ontdekt nieuwe mogelijkheden en doet heel veel kennis op. Grijp nu je kans, boek je kaartje en meld je alvast aan voor de themasessies van jouw keuze. We ontmoeten je graag op zaterdag 28 september in de Mauritskazerne in Ede, vlakbij station Ede-Wageningen.

Locatie
Mauritskazerne, Nieuwe Kazernelaan 2/D41 in Ede.
De Mauritskazerne is goed bereikbaar per OV, auto en fiets.
Bepaal je route met het OV, het is maar 5 minuten lopen vanaf Station Ede-Wageningen.
Kom je met de auto? De route vind je hier. Parkeren kan op het terrein en ook op loopafstand van de kazerne.

Tickets
Geen zin om zelf een boterham mee te nemen? Geen zorg, we serveren een eenvoudige vegetarische lunch een houden rekening met eventuele allergieën.

Entree: € 15,- (zelf lunch meenemen)
Entree inclusief lunch (leden): € 20,-
Entree inclusief lunch (niet-leden): € 25,-
Entree inclusief lunch (professionals & zakelijke partners): € 55,-

Meld je nu aan. We kijken ernaar uit om je te zien!


PROGRAMMA

10:30 – 10:40 Opening met het bestuur van Cooplink
Servaz van Berkum, onafhankelijk gespreksleider en programmamaker, is de dagvoorzitter.

10:40 – 11:10 Openingsspeech door Wouter Veldhuis
Wouter Veldhuis is architect, stedebouwkundige en rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving
In zijn essay Onderweg naar een rechtvaardige stad (2023) zijn ‘het publieke’ en de publieke waarde leidende begrippen. Dit moet terug veroverd worden op de markt; de stad is er voor de mensen. Wouter deelt met ons zijn visie op de toekomstige ontwikkeling van de stad en de buurt en de plek van burgerinitiatieven daarin. 

11:15 – 12:30 Themasessies ronde 1 (zie hieronder)

12:30 – 14:00 Meet & Greet

13:00 – 13:30 Lunch

14:00 – 15:15 Themasessies ronde 2 (zie hieronder)

15:15 – 16:15 Paneldebat (zie hieronder)

16:15 – 17:00 Afsluiting & Borrel


PANELDISCUSSIE

Het thema van het plenaire paneldebat is ‘En nu doorpakken’. Het panel buigt zich o.l.v. dagvoorzitter Servaz van Berkum over wat en hoe respectievelijk politiek, banken en de corporatie sector gaan bijdragen om coöperatief wonen te verstevigen en uit te bouwen. Uitgenodigd zijn personen uit de politiek, de bankwereld, de woningbouwcorporaties en de wetenschap.

THEMASESSIES

Themasessies Architectuur

Ontwerpaanbevelingen voor collectief wonen
Op basis van onderzoek en voorbeelden heeft CoWonen concrete aanbevelingen opgesteld voor het ontwerpen van collectieve woonvormen. Je krijgt een hand-out mee met heldere aanbevelingen voor je Programma van Eisen (PvE).
Deze sessie wordt geleid door Flip Krabbendam en Tijmen Kuyper (CoWonen).

Een passend PvE bij je eigen wensen
Hoe kan je geleerde lessen uit onderzoek en bestaande projecten inzetten om de eigen woonwensen van een groep concreet te maken? In deze sessie lopen we als voorbeeld het proces van een bestaande groep door. Daarin laten we zien hoe je door middel van workshops vanuit een globale visie, via concrete woonwensen, naar een ruimtelijke opzet en een Programma van Eisen (PvE) komt, die echt bij de groep past.
Deze sessie wordt geleid door Flip Krabbendam en Tijmen Kuyper (CoWonen).

Ontwerpen voor en door het collectief
Deze werksessie gaat over ontwerpen voor en met het collectief. Waarin verschilt het collectieve ontwerp van het reguliere woonontwerp? Waar moet je rekening mee houden? Hoe zorg je dat alle wensen samenkomen in het ontwerp? Welke partijen zijn erbij betrokken? Welke rol hebben ze? Hoe creëer je draagvlak?
Deze sessie wordt geleid door Tamar Henquet (Open Kaart).

Themasessies Financiën

Financiering van een collectief
Wie ziet er niet tegenop? Naar de bank en andere geldschieters om je coöperatieve plan ook echt te kunnen uitvoeren. Heb je eenmaal een locatie, dan is financiering van je project de volgende horde. Er is geen “quick fix”. Hoe ziet de financiering van een wooncoöperatie eruit en wat betekent dat voor jouw plan? Deze sessie gaat niet over ‘hoe het zou moeten zijn’, maar over hoe je geld voor je plan bij elkaar krijgt, op basis van praktijkvoorbeelden.
Deze sessie wordt geleid door Jasper Klapwijk (Kantelingen).

Crowdlending, hoe pak je het aan?
Je staat in de startblokken met een enthousiaste groep mensen, de uitgangspunten zijn met elkaar verkend, misschien is er al een locatie om iets moois te gaan bouwen. De droom wordt bijna tastbaar en dan: geld. In de financieringsmix staat, naast de hypotheek en andere leningen, een bedrag dat je zelf bij elkaar moet zien te sprokkelen. Hoe dan? Marije en Joanna vertellen vanuit hun ervaring bij wooncoöperaties Bajesdorp en Stroom in Amsterdam, hoe zij de crowdlending campagne succesvol hebben opgezet.
Deze sessie wordt geleid door Joanna Greve (Stroom) en Marije Baalman (Bajesdorp).

Themasessies Organisatie

Waar begin je aan? Voor starters
Een wooncoöperatie opzetten is wel eens vergeleken met het beklimmen van een berg: het duurt een hele poos voordat je de top bereikt (de sleutel krijgt) en je kunt de weg ernaartoe niet helemaal overzien. En dat is maar goed ook. Wil je toch een tipje van de sluier en ontdekken of een wooncoöperatie iets voor je is? Kom dan naar deze sessie!
Deze sessie wordt geleid door Tessa Buck (!WOON).

Van kerngroep naar vereniging
Het karakter van veel startende groepen is informeel. Het begint vaak met een droom van een groep vrienden of familieleden, uitgetekend op een bierviltje aan de keukentafel. Jullie vergaderen samen en stellen een visie op voor jullie toekomstige woongemeenschap, en vormen een kerngroep om jullie plannen verder uit te werken. Maar, om een gebouw te kunnen maken of renoveren heb je een vereniging nodig, en daar horen verplichtingen bij, en een bestuur met leden. Om de vereniging goed te laten draaien en uiteindelijk tot bouw of renovatie over te gaan moet je je als groep dus professioneel kunnen organiseren. Maar hoe doe je dat? Deze sessie geeft een inkijkje.
Deze sessie wordt geleid door Tessa Buck (!WOON).

Overige themasessies

Themasessie Zorg & Wonen
Austerlitz doet het zelf. Hoe een dorp zijn zorg regelde, zo luidt de titel van het boek van Jan Snijders, oud-voorzitter van de coöperatie Austerlitz Zorgt en WoonStichting Nu Voor Straks. Hij stond aan de wieg en is nog altijd actief betrokken bij deze inspirerende coöperatie. Hij vertelt hoe met een flinke portie doorzettingsvermogen en enthousiaste vrijwilligers de wens van ouderen om in hun eigen dorp te blijven wonen, is gerealiseerd. Yvonne Witter van landelijk kennisplatform ZorgSaamWonen schetst een beeld van wat zij in het land ziet gebeuren rondom het thema zorg en collectief wonen. Welke kansen en knelpunten zijn er? Wat kun je al dan niet verwachten van je medebewoners?
Deze sessie wordt geleid door Yvonne Witter (ZorgSaam Wonen) en Jan Snijders (Austerlitz Zorgt).

Themasessie Keurmerk & Standaarden
Samen met het ministerie van BZK ontwikkelt Cooplink een keurmerk en standaarden voor wooncoöperaties, waar bewoners huren van hun eigen wooncoöperatie of van de woningbouwcorporatie. Het keurmerk heeft als doel de bekendheid van wooncoöperaties verder te vergroten maar vooral ook om de processen bij gemeenten en banken te vergemakkelijken. Tijdens deze sessie hoor je wat het keurmerk inhoudt, welke standaarden erbij horen en hoe wooncoöperaties bij het aanvragen van het keurmerk worden getoetst. Een belangrijke vraag: welke bewegingsvrijheid blijft er voor de individuele wooncoöperatie? Verschillende wooninitiatieven combineren huren en kopen of zijn op zoek naar een tussenvorm. Deelnemers, die met investering van eigen- of geleend geld een woning bekostigen, kunnen daarbij nog altijd rekenen op een relatief gunstig fiscaal regiem. Maar dit valt moeilijk te combineren met anti-speculatief woningvoorraadbeheer of met constructies die het weglekken van maatschappelijk vermogen kunnen voorkomen. In deze sessie kijken we naar de oplossingen die nu, zo goed en zo kwaad als dat gaat, door wooninitiatieven worden toegepast. Daarnaast staan we stil bij de vraag of hiervoor, met de belastinghervorming die in het verschiet ligt, mogelijk meer “eigendomsneutrale” oplossingen kunnen ontstaan.
Deze sessie wordt geleid door het onderzoeksteam !WOON (Clemens Mol), Public Result (Wido Scholte) en Universal Design (Rob Visser).

Themasessie Cooplink in 2030, wat voor organisatie willen wij zijn?
Cooplink is in 2020 gestart als vereniging met leden en een startbestuur. Met een groeiend aantal
leden en een doorbraak voor coöperatief wonen als derde sector groeit ook de vereniging mee.
Vragen die de komende jaren spelen, zijn bv Hoe kunnen leden participeren bij beleid maken? Hoe
zorgen we voor een andere betrokkenheid van leden dan alleen via een ALV? Welke andere diensten
moet Cooplink gaan aanbieden? Hoe kunnen we meer op eigen benen staan met minder
subsidieafhankelijkheid? Kunnen we leren van de ervaringen van Energie Samen, de netwerkorganisatie voor energiecoöperaties die al sinds 2008 aan de weg timmert? Denk mee en praat mee over de toekomst van de vereniging Cooplink.
Deze sessie wordt gehouden met medewerking van Siward Zomer (Voorzitter Energie Samen). Gespreksleiding door Cooplink.

Themasessie Samenwerking met gemeenten
Coöperatief en betaalbaar wonen wordt meer en meer gezien als een van de oplossingen voor de wooncrisis. Steeds meer gemeenten hebben of ontwikkelen beleid voor wooncoöperaties. Immers deze burgerinitiatieven hebben oog voor gemeenschap en blijvende betaalbaarheid van woningen. Hoe realiseer je een goede samenspraak tussen wooninitiatieven en gemeenten? Welke vorm van grondbeleid hoort daarbij? Hoe zorg je ervoor dat wooninitiatieven als gelijkwaardige partners worden gezien? 
Deze sessie wordt gemodereerd door Leon Erkelens (Cooplink) met medewerking van o.a. Sander Voogt (Gemeente Amsterdam).

Themasessie Waardegedreven netwerken
Jullie hebben een fantastisch initiatief. Alleen merk je dat jullie moeizaam verder komen. Heb je al gedacht aan netwerken? Of hoe je jullie netwerk kunt verbeteren? 
In deze werksessie ontdek je hoe je een krachtig netwerk opbouwen wat jullie verder helpt. Ervaar de kracht van waardegericht samen werken in een groot en breed netwerk. Wij gaan aan de slag vanuit ongebreideld denken en werken naar vrolijke veerkracht en optimistisch doorzetten in netwerken. Je ontdekt hoe je structureel een netwerk bouwt, verbetert, onderhoudt en benut om de doelen van jullie collectieve wonen initiatief sneller te bereiken. 
Meld je aan voor deze praktische interactieve netwerksessie en kom meer te weten over slim waardegedreven netwerken, zodat je over en weer kunt profiteren van vruchtbare relaties, nieuwe kansen en contacten, meer zelfvertrouwen en een betere positionering vanuit jullie initiatief collectief wonen. 
• Ontdek het waardegedreven netwerken 
• Interactief 
• Praktijkvoorbeelden
• Oefenen 
Deze sessie wordt geleid door Yvonne Ebbers, Frank Los, Marc Jansen en Frits Baghus (Collectieve Huisvesters)

Themasessie Samenwerken met een woningbouwcorporatie + sneak preview van een toolbox
Van allerlei kanten kun je horen dat beheercoöperaties veel kansrijker zijn dan vastgoedcoöperaties. Woningcorporaties kunnen namelijk eenvoudig het financieringsvraagstuk oplossen, toch? Maar is de beheercoöperatie wel het ei van Columbus? Of zitten er keerzijden, valkuilen en schaduwkanten aan? En zo ja, hoe kun je je daar tegen wapenen? In deze sessie krijg je heel wat tips mee hoe je dat kunt doen en wat zoal ervaringen zijn. Je krijgt ook een sneak preview van de toolbox (nog in ontwikkeling), met handvatten voor beheercoöperaties.
Deze sessie wordt geleid door Bernard Smits (stuurgroep Cooplink en bestuurder WBVG) en Warren van Hoof (adviseur en directeur Vannimwegen)