Draag bij!

Steun de wooncoöperatie!

Zie je het voor je? Een wereld waarin coöperatief wonen heel gewoon is. Waar mensen met elkaar hun eigen fijne leefomgeving kunnen creëren. En voor altijd betaalbare woningen kunnen realiseren. Omdat ze toegang hebben tot kennis, ondersteund worden door beleid en er passende financieringsvormen zijn. Dáár zet Cooplink zich voor in.

Wist je dat…

… maar liefst 96% van jouw bijdrage naar onze kerntaken gaat

… jaarlijks zo’n 400 nieuwe initiatiefnemers bij ons aankloppen

… wij ons werk met veel vrijwilligers en maar 1,5 betaald fte uitvoeren

Jouw bijdrage gaat naar

  • Onze lobby voor een beter beleid en minder belemmeringen voor wooncoöperaties.
  • Volop kennisdeling met beginnende en bestaande wooncollectieven.
  • Heldere handreikingen voor overheden, banken en andere partijen.
  • Een krachtige coöperatieve woonbeweging die voor altijd betaalbare woningen voortbrengt.

Wat goed! Ik steun ook!

Ik word vriend!

Vriend ben je al voor een bijdrage van € 3,50 per maand. Meer mag ook hoor.

Mijn organisatie wordt supporter

Jouw organisatie staat achter de coöperatieve woonbeweging en schenkt jaarlijks een bedrag.

Ons woonproject wordt lid

Als coöperatief woonproject (bestaand of in oprichting) sluit je je natuurlijk aan.

Ik draag eenmalig bij

Je doneert voor een keer. Van je zakelijke rekening of privé, het kan allebei. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom is mijn steun belangrijk? 

De rijksoverheid heeft ons geholpen in de pioniersfase van ons bestaan. Jij kunt ons helpen bij groei en innovatie. Draag jij bij, zodat wij steeds meer partijen kunnen overtuigen van het belang van wooncoöperaties? Van de noodzaak om hen te ondersteunen? Zodat iedere (beginnende en bestaande) wooncoöperatie toegang heeft tot kennis en kan rekenen op beter beleid?

Waarom zijn wooncoöperaties belangrijk?

Wooncoöperaties hebben een grote maatschappelijke meerwaarde:

  • Mensen achter de wooncoöperatie kijken om naar elkaar én naar de buurt.
  • Ze houden woningen betaalbaar, ook voor toekomstige generaties.
  • Ze hebben oog voor de natuur en (ver)bouwen duurzaam.
  • Ze kiezen ervoor om ruimten en spullen te delen.
  • Ze zorgen voor minder eenzaamheid, minder zorgkosten en meer leefbare wijken.

Komt mijn geld wel goed terecht?

Geen zorg, er blijft niets aan de strijkstok hangen. We hebben geen kantoorpand, geen auto’s van de zaak en zelfs geen eigen apparatuur. Cooplink is een vereniging van wooncoöperaties, heeft geen winstoogmerk en doet haar werk dankzij de vrijwillige, tomeloze inzet van het bestuur, de Raad van Advies, werkgroepen en met hulp van vijf betaalde parttimers (samen 1,5 fte). Jouw bijdrage komt rechtstreeks ten goede van meer kennisdeling en een krachtige lobby.

Is mijn donatie aftrekbaar van de belasting?

Je donatie aan Cooplink is aftrekbaar als je een terugkerende schenking doet voor vijf jaar of langer. Je mag namelijk alleen periodieke giften aftrekken van je aangifte. Het is een periodieke gift als je ieder jaar hetzelfde bedrag geeft. Het maakt niet uit of je dat in een keer of in meer keren betaalt. In een overeenkomst leggen we dan vast wanneer de jaarlijkse gift stopt. Bijvoorbeeld na vijf jaar of bij overlijden. Cooplink mag geen tegenprestatie leveren voor je gift, anders is de gift niet aftrekbaar.

Waarom is mijn lidmaatschap belangrijk?

Hoe meer leden, hoe meer bestaansrecht Cooplink heeft. Dan hebben we meer stem bij de overheid, meer aandacht van de media. Bovendien is Cooplink een vereniging van en voor wooncoöperaties. Samen zit in ons DNA. Met jouw hulp kunnen we grote coöperatieve dromen waarmaken. Zo werken we hard aan een wereld waar mensen met elkaar zelf een fijne leefomgeving met betaalbare woningen kunnen realiseren. Worden jullie ook lid? Help je ons om de coöperatieve woonbeweging kracht bij te zetten?

Wij zijn een vereniging. Mogen wij wel lid worden?

Jazeker. Als je samen met anderen, dus coöperatief, een blijvend betaalbaar woonproject wilt realiseren, hoor je bij ons thuis. Bij ‘de wooncoöperatie’ gaat het niet om de rechtsvorm, het gaat om de gedachte achter je woonproject. Die is coöperatief: alle bewoners hebben evenveel zeggenschap, jullie delen gemeenschappelijke voorzieningen en er geen winstbejag.

Kan ik ook lid worden van Cooplink?

Alleen rechtspersonen, wooninitiatieven die de coöperatieve beginselen volgen, kunnen lid worden van Cooplink. Dat is statutair zo bepaald. De ‘gewone mens’, zoals jij en ik, kiezen er vaak voor om donateur te worden, omdat ze vierkant achter de missie van Cooplink staan. ‘En en’ is ook een optie. Je wooninitiatief kan lid zijn van Cooplink en daarnaast kan jij vriend worden van Cooplink.

Wat levert de lobby van Cooplink op?

Er zijn al veel wapenfeiten te melden. Dankzij onze lobby komt er een landelijk leenfonds voor wooncoöperaties, ligt er een voorstel voor een nieuwe wet ‘Wet Bevordering Wooncoöperaties’ bij de Tweede Kamer en ondersteunen steeds meer provincies, gemeenten en andere partijen de wooncoöperatie. Ook ontwikkelen we nu een landelijk keurmerk voor wooncoöperaties, dat de financieringsaanvraag en het verkrijgen van een locatie zal vergemakkelijken. Daarnaast lanceren we trainingen voor procesbegeleiders, zodat zij wooncoöperaties kunnen helpen om het keurmerk te verkrijgen.

Hoe deelt Cooplink kennis?

Cooplink deelt kennis zowel met beginnende als met bestaande initiatieven en vergeet ook overheden, banken en andere (partner)organisaties niet. Dat doen we via kennisdeelsessies, excursies, basiscursussen, inspiratiemiddagen, podcasts, nieuwsbrieven, handreikingen, denktanks, maatwerkadviezen en onze kennisbank. Ook organiseren we eens per jaar een grootschalige landelijke WooncoöperatieDag met bijzondere sprekers en veel leerzame themasessies.

Dankjewel!

Dit is het team van Cooplink. Die grote glimlach op onze gezichten is er dankzij jou. Om en om springen we een gaatje in de lucht omdat jij een bijdrage hebt geleverd. Dankjewel!

V.l.n.r. staand: Ilona, Bernard, Julian, Frans, Bastiaan, Leon, Sascha, Joanna, Ariaan, Clemens.
V.l.n.r. knielend: Rob, Sandra, Tineke, Ellen, Marijke.