Landelijk leenfonds van 10 miljoen euro

Goed nieuws, de Tweede Kamer heeft groen licht gegeven voor een landelijk leenfonds voor wooncoöperaties. We hoopten er al op, zoals we eerder schreven in ons bericht Hoopvol nieuws voor landelijk fonds. Het is nu realiteit, mede dankzij de lobby van Cooplink.

“Met een landelijk leenfonds van 10 miljoen euro wil de Tweede Kamer wooncoöperaties een financieel steuntje in de rug geven,” schrijft Stadszaken. “Daarmee wordt een eerste stap gezet naar de beloofde ‘meer ruimte’ voor collectief wonen uit het coalitieakkoord.”

Het bedrag van 10 miljoen euro is lager dan gehoopt. Onze bestuursvoorzitter Trevor James stelt in het artikel: ‘Dit is een positieve ontwikkeling, waarmee het Rijk aangeeft dat wooncoöperaties steun verdienen. Maar er had meer geld in gemoeten.’ Ook Sandra Beckerman van de SP had gehoopt dat het bedrag hoger zou liggen: ‘We hadden graag meer gezien. Dit bedrag is teleurstellend.’

Het bedrag van 10 miljoen euro is half zo veel als het leenfonds voor wooncoöperaties van de gemeente Amsterdam. Naar inschatting kunnen hiermee vijf projecten gesteund worden. Dat is niet veel, maar het is een eerste stap in de goede richting als het gaat om de financiering van wooncoöperaties in Nederland.

Dit fonds kan gezien worden als ‘onderdeel van de puzzel’ die we aan het maken zijn in de strijd voor eerlijke kansen voor wooncoöperaties. Tineke Lupi van Cooplinks Raad van Advies: ‘Het kan zeker helpen met het aantrekken van geld van de bank. Dat is goed, want voor wooncoöperaties zijn nu afhankelijk van crowdfunding.’ De eerste stap is gezet, op naar de volgende!