Podcast

Wil jij beter snappen wat er komt kijken bij het oprichten van een wooncoöperatie? Luister naar de Wooncoöperatie Podcast van Cooplink. Die brengt je inspirerende verhalen uit de praktijk.

De host
De host van deze podcast is Meike Hamelink Gompen. Tijdens Cooplinks Wooncoöperatiedag 2022 ontdekte Meike hoe wooncoöperaties bijdragen aan een betere wereld: ‘De mensen hebben oog voor elkaar, voor de buurt én voor de planeet. ‘Hoe geef je wooncoöperaties de wind in de rug?‘ was het thema van de dag en dat inspireerde haar om bij Cooplink aan te kloppen. Als community-builder en podcastmaker weet zij dat een podcast een prachtige manier is om kennis te delen.

Aflevering #1 Wat is collectief wonen?
Het gespreksonderwerp in de eerste aflevering is: #1 Wat is collectief wonen? Welke soorten en vormen wooncollectieven zijn er? Meike gaat in gesprek met Trevor James, bestuursvoorzitter van Cooplink (in memoriam), Hanneke Beld oprichter van Bureau Viertel én bewoonster van Strowijk Iewan en Christiane Custers van Ecodorp Zuiderveld.

Aflevering #2 Hoe start je een wooncoöperatie?
De tweede aflevering gaat over: #2 Hoe start je een collectieve woonvorm? Meike praat verder met de gasten van de eerste aflevering, die hun schat aan kennis en ervaring graag delen. Aan het woord zijn: Trevor James, bestuursvoorzitter van Cooplink (in memoriam), Hanneke Beld oprichter van Bureau Viertel én bewoonster van Strowijk Iewan en Christiane Custers van Ecodorp Zuiderveld.

Aflevering #3 Startverhalen
In de derde aflevering #3 Startverhalen hebben we het over zelfbouw, creatief financieren, het kiezen van een architect en de kracht van de gemeenschap. Ook gaan we in op beheerconstructies en besluitvorming. Meike spreekt met Yvonne van Zoest van Woongemeenschap Eikpunt, Toon Maassen van Wooncoöperatie de Warren en Joanna Greve van Wooncoöperatie Stroom. Joanna is ook actief in het PWA (Platform Wooncoöperaties regio Amsterdam).

Aflevering #4 De wooncrisis is al 40 jaar in de maak
Wonderlijk dat de wooncrisis als acute crisis wordt gezien. Bernard Smits van Woningbouwvereniging Gelderland, Arie Lengkeek van het boek Operatie wooncoöperatie en Josta van Bockxmeer, correspondent Wonen bij de Correspondent, laten in aflevering #4 Wooncrisis hun licht schijnen op waar het voor hen daadwerkelijk over gaat. 

Abonneer je nu!

Elke maand wordt een nieuwe aflevering gelanceerd! Abonneer je in je favoriete podcast-app en zet de notificaties aan. Zo ben je meteen op de hoogte als er een nieuwe aflevering voor je klaar staat.

Alle afleveringen op een rij: