Startfase

Help jij ons dit artikel te verbeteren? Mail ons je vragen en aanvullingen of reageer onderaan dit artikel! 

Je hebt een droom. Je wilt wonen met gelijkgestemden en/of mensen van andere generaties. Wie weet duurzaam, vast en zeker betaalbaar. In de natuur of juist in de stad. Hoe maak je die droom nu werkelijkheid?

Lees ook:

Maak een plan!

In je plan laat je onder meer zien wat je belangrijk vindt, dat je het project en de risico’s goed doordacht hebt en dat het project haalbaar is. Dat plan schrijf je niet alleen voor jezelf. Je schrijft het ook voor gemeenten en/of corporaties, voor financiers en voor iedereen die mee wilt doen of helpen. 

Adviseur Gerben Kamphorst vertelde welke onderdelen het plan in ieder geval moet bevatten tijdens een van onze kennisdeelsessies. ‘Maak het concreet,’ zei hij, ‘want anders gebeurt er geen reet. Je moet nu al ongemakkelijke gesprekken voeren over keuzes die je gaat maken. Als je er geen buikpijn van hebt, heb je niet echt gekozen.’ De zeven onderdelen van het plan zijn volgens Gerben:

  1. Visie
  2. Programma van wensen
  3. Toegevoegde waarde
  4. Organisatie en bestuur
  5. Juridisch
  6. Financiële haalbaarheid
  7. Risico’s

Wat je dan zou moeten beschrijven, lees je in zijn presentatie.

Toelichting van onze leden:
Al deze onderdelen zijn belangrijk, zeggen onze leden, maar in de praktijk werk je vaak in de beginfase alleen de eerste vier punten uit. Je begint met een visie, je bepaalt je wensen en je toegevoegde waarde en je schetst je organisatie (bestuur, werkgroepen, enz.). Daarna volgen de laatste drie punten. Financiële haalbaarheid komt bijvoorbeeld pas als je een heel eind verder bent, soms ben je dan al twee jaar bezig.

De Huisdieren hebben de bouwstenen van hun plan ook gedeeld. Ze gaven als tip om voordat je het plan gaat schrijven al goed na te denken over:

  1. Visie. Je gaat jouw droom concretiseren. Je stelt kernwaarden op. Misschien vinden jullie duurzaamheid belangrijk. Hoe moet zich dat manifesteren? En tegen welke prijs? Vanaf wanneer wordt het een deal-breaker? Andere onderwerpen om samen te bespreken zijn:
    1. Locatie. Als jullie een locatie vinden net over de grens in Duitsland, wil dan nog steeds iedereen mee? Wat is hierin de reikwijdte? 
    2. Aantal bewoners. Moet het mogelijk zijn om alle bewoners goed te kennen of is het niet zo erg als dat niet altijd het geval is?
    3. Samenstelling bewoners. Welke eigenschappen moeten de bewoners gemeen hebben, en waarin zoek je juist de variatie? Denk bijvoorbeeld aan overtuigingen, leeftijd en economische status.
    4. Mate van gemeenschappelijkheid. Willen jullie elke avond samen eten, of juist enkel de recreatieruimte delen?
    5. Maatschappelijke waarde. Willen jullie energie steken in de buurt? Hoeveel dan? Een collectieve woonvorm is vaak een uitgelezen kans om meer betrokkenheid in de buurt te verzorgen. Misschien hebben jullie een openbare ruimte, of organiseren jullie jaarlijks een lunch in de tuin. 

      Lees ook het artikel Communicatie over het schrijven van een visiedocument en voorbeelden.

  2. Financiële constructie. Gaan jullie voor de langdurig betaalbare huur, of toch liever een collectieve variant van een koopwoning. Zijn jullie bereid en kunnen jullie zelf geld inleggen, en onder welke voorwaarden? Hoe ga je ermee om als niet iedereen evenveel te besteden heeft?

    Lees ook het artikel Basisconstructies en Financiering hierover.

  3. Besluitvorming. Er zullen veel zaken besloten moeten worden. Wanneer kan een besluit genomen worden? En welke vrijheid heb je om zelfstandig beslissingen te nemen als je een specifieke taak hebt gekregen? Twee termen die je vaak tegenkomen zijn Deep Democracy en Sociocratie. Er zijn meer vormen van besluitvorming.
    1. Deep Democracy is een vorm van democratie waarbij in het bijzonder aandacht wordt geschonken aan de minderheid. Je stelt vragen als ‘waarom heb je anders gestemd?’ en ‘wat zou ervoor zorgen om met de meerderheid mee te stemmen?’. 
    2. Met sociocratie zoek je naar een consent. Dat wil zeggen dat een besluit alleen genomen kan worden wanneer alle aanwezigen geen overwegend beargumenteerd bezwaar hebben tegen het nemen van dat besluit.

      Hierover lees je meer in het artikel over Samenleven.

Procesbegeleiders 

Het is slim om een procesbegeleider in de hand te nemen als je plannen concreet worden. Die kent namelijk het klappen van de zweep. 

Woongroepen.nl heeft een lange lijst procesbegeleiders opgenomen op haar site. De leden van Cooplink schoven de volgende procesbegeleiders naar voren.

  1. Platform31 lanceert en begeleidt pilotprojecten voor wooncoöperaties.
  2. Vannimwegen begeleidt partijen bij het ontwikkelen en uitvoeren van zelf- en medebeheer-projecten. Warren van Hoof van Vannimwegen is jurist en ervaren in het begeleiden van wooncoöperaties zoals Boschgaard en woont in beheercoöperatie Papenhulst Blijft.
  3. Woonkr8 helpt collectieve woonvormen te realiseren in de regio Arnhem-Nijmegen. 
  4. DubbeLL ontwikkelt en adviseert vastgoedprojecten met oog voor hechte gemeenschappen. 
  5. Amory + Jurriens begeleidt vastgoedprojecten in de ontwikkelingsfase, zoals wooncoöperatie Akropolis op IJburg, Amsterdam. Neem gerust contact op met Eric Amory
  6. STUT Consult begeleidt en adviseert wooncoöperaties die willen kopen. 
  7. Bureau Viertel is gespecialiseerd in het creëren van een gezamenlijk visie voor collectief wonen. Ze geven trainingen en workshops en zetten de neuzen dezelfde kant op.
  8. Gerben Kamphorst helpt wooncoöperaties én gemeenten om haalbare en betaalbare projecten te realiseren.
  9. Clemens Mol van !Woon is één van de founding fathers van Cooplink en begeleidt wooncoöperaties in Amsterdam.
  10. Robert Visser van Universal Design is lid van de stuurgroep van Cooplink en begeleidt onder meer WaddenWonen.
  11. Jasper Klapwijk van Kantelingen adviseert bewonersinitiatieven. 
  12. Mieke Hanemaaijer is zelfstandig adviseur met meer dan dertig jaar ervaring in de volkshuisvesting.

Een bericht schrijven

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.