Help jij ons dit artikel te verbeteren? Mail ons je vragen en aanvullingen of reageer onderaan dit artikel!
Het is een uitdaging om een plek te vinden. Wooncollectieven hebben tot dusverre een ongelijke positie op de woningmarkt, waar projectontwikkelaars, investeerders en corporaties de locaties al verdeeld hebben. De meeste wooncollectieven hebben geen kapitaal om te investeren zoals deze organisaties. Ze worden niet als volwaardig partner gezien. Wat kun je daaraan doen? Zorg ervoor dat de gemeente en andere partijen jullie kennen. Laat ze weten wat jullie toegevoegde waarde is.
Lees ook:
- Verslag kennisdeelsessie ‘Hoe kom je aan een locatie?‘
- Verslag kennisdeelsessie ‘Hoe beïnvloed je de lokale politiek?‘
- Praktische tips voor het benaderen van een gemeente.
- Regelmatig schrijven gemeenten een tender uit. De gemeente is dan in het bezit van een pand of een stuk grond en zoekt een koper die het een goede bestemming kan geven. De meerwaarde die jullie initiatief biedt kan hen overtuigen om de locatie aan jullie toe te wijzen. De gemeente is de verkoper en dat maakt het wellicht ook makkelijker om een vergunning voor bouw of verbouwing te krijgen. houd de nieuwspagina van de Omslag in de gaten, die attendeert regelmatig op tenders.
- Aarzel niet om zelf gemeenten te benaderen met de vraag of er onroerend goed te koop is, waar jullie je zouden kunnen vestigen. Maak ze enthousiast voor jullie initiatief en leg meteen een onderbouwd en overtuigend plan neer.
- Natuurlijk zoek je ook op de openbare markt. Bedenk dat een huis kopen als groep veel tijd in beslag neemt. De verkoper gunt je die tijd misschien niet. Het helpt als je de verkoper persoonlijk kent, of leert kennen. Gebruik je netwerk, schreeuw je plannen van de daken en wie weet vind je via via een fijne plek.