De hoogste tijd voor een korte update over de initiatiefwet Wet Bevordering Wooncoöperaties, die Cooplink samen met SP half maart lanceerde. Tot vrijdag 25 april kon je de rijksoverheid laten weten wat je van die initiatiefwet vindt, via de internetconsultatie. Maar liefst 81 mensen en/of organisaties hebben van die gelegenheid gebruik gemaakt en hun steun uitgesproken voor de WBW. Dat is een heel mooi aantal (het gemiddeld aantal reacties was 2 jaar geleden 28).
Veel initiatieven hebben zich laten horen, en ook organisaties als de Woonbond, !Woon, Collectieve Huisvesters en Crowdbuilding. Er was zelfs internationale steun vanuit Cooperative Housing International. Wil je weten wat ze schreven? Je het kunt het allemaal nalezen op internetconsultatie.nl.
Overigens fluisterde Sandra Beckerman (SP) ons in dat ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beide heel enthousiast en positief hebben gereageerd op dit wetsvoorstel.
Hoe nu verder?
Nu ligt de initiatiefwet bij de Raad van State. De Raad van State bekijkt of de wet uit te voeren is en of de wet in lijn met de grondwet is en geeft de initiatiefnemers een advies. Zo kunnen ze besluiten om de initiatiefwet en/of de memorie van toelichting te wijzigen. Vervolgens gaat het (al dan niet gewijzigde) wetsvoorstel – met het advies van de Raad van State – naar de Tweede Kamer. De meest betrokken commissie behandelt het wetsvoorstel eerst schriftelijk: ze stelt in een of meer rondes aanvullende vragen. Als de commissie vindt dat de initiatiefwet voldoende is voorbereid, wordt deze aangemeld voor plenaire behandeling. Ook dat gaat vaak in meerdere rondes. Daarna volgt stemming.
Is het wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen? Dan gaat het naar de Eerste Kamer. Ook daar wordt het eerst behandeld door een commissie, waarna een plenair debat volgt waarbij de initiatiefnemers het wetsvoorstel verdedigen, en een stemming. Wordt het wetsvoorstel aangenomen? Dan ondertekenen de minister en de Koning de wet en kan de ingangsdatum worden bepaald.
Je ziet, er zijn nogal wat stappen te zetten. Duim je mee voor een vlot verloop?
