Cooplink biedt oplossingen aan Tweede Kamer

Wooncoöperaties verdienen eigen regelgeving

Tijdens een werkbezoek aan wooncoöperatie Roggeveenstraat in Den Haag, ontving Tweede Kamerlid Pieter Grinwis op vrijdagmiddag 19 april een belangrijk rapport. Het rapport, genaamd ‘Belemmeringen in wet- en regelgeving voor wooncoöperaties‘, werd hem aangeboden door Cooplink. Het document, een antwoord op een motie van Pieter Grinwis en voormalig kamerlid Jaco Geurts, identificeert maar liefst dertig obstakels voor wooncoöperaties en biedt evenveel oplossingen aan.

Collectief wonen mag de standaard worden

Bernard Smits, woordvoerder van Cooplink: “De conclusie van het rapport is helder. Nederland is niet ingericht op wooncoöperaties. Toch zijn de voordelen van wooncoöperaties legio en dragen ze bij aan de aanpak van vraagstukken binnen tal van domeinen.” Bernard Smits noemt onder meer betaalbaarheid, duurzaamheid, spullen delen, zorgzaamheid, veiligheid, leefbaarheid en het voorkomen van eenzaamheid. 

Nederland als voorbeeld

Pieter Grinwis (CU) neemt het rapport in ontvangst. Hij dankt Cooplink voor het in kaart brengen van de belemmeringen. “Nu is het aan ons om de schouders eronder te zetten. Met goede wil kunnen we hier als volkshuisvesters ons voordeel mee doen. Die maatschappelijke waarde van wooncoöperaties, zoals de betaalbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid en zorgzaamheid, dáár moeten we voor gaan. Het zou mooi zijn als Nederland hierin een voorbeeld is voor andere landen.” 

.

Ben jij ook benieuwd naar het rapport? Klik hier om het te lezen!

V.l.n.r.: Bernard Smits, Marijke van Zoelen (beiden Cooplink), Pieter Grinwis (Tweede Kamerlid, CU)