“Wonen in Wenen is ideaal,” staat er onder de foto in het Financieel Dagblad. “Vanuit de hele wereld komen stedenbouwkundigen om het ‘Weense model’ uitgelegd te krijgen.” Het FD vertelt verderop: “Overal in Europa is de woningpolitiek een politiek hypergevoelig thema, in Zweden kwam de regering zelfs onlangs ten val vanwege de woningnood die mensen naar troosteloze buitenwijken jaagt. Niet in Wenen. De stad met 1,9 miljoen inwoners weet zich vooralsnog te onttrekken aan de grootste huizengekte. […] De levenskwaliteit is hoog, de woningprijzen en huren zijn betaalbaar.”
“Beter dan andere Europese steden slaagt de stad erin om betaalbare huisvesting aan te bieden en conflicten te vermijden. ‘Het Weense model is bijzonder omdat we al meer dan een eeuw bijna de helft van het woningbestand buiten de markt houden’, vertelt architect Daniel Glaser. ‘Voor het evenwicht willen we ook mensen met betere inkomens voor de sociale huurwoningen.’
Wat is de aanpak van Wenen? Wenen verbiedt bijvoorbeeld AirBnB in woonzones. 62% van de huishoudens heeft een gesubsidieerde woning en die zijn ook beschikbaar voor gezinnen die twee keer modaal verdienen. Niemand ziet privatisering als een gewenste optie: ‘De overheid zorgt voor je van wieg tot graf’, zegt Glaser. Toch is het niet allemaal koek en ei. Er is een opmars van tijdelijke huurcontracten en oplopende huren. Ook de prijzen van koopwoningen stijgen bovengemiddeld hard. Econoom Klien bejubelt desalniettemin het Weense model. ‘De sociale mix is de sleutel tot het succes.”