Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes vindt een ongekende samenwerking plaats tussen de activisten en kunstenaars van het Bajesdorp collectief, de gemeente Amsterdam en een gebiedsontwikkelaar. Samen maken ze de eerste permanente broedplaats van Nederland mogelijk met daarin een theater, ateliers én woningen. Op 12 mei l.j. vond de lancering van ‘De Vrijkoop van Bajesdorp’ plaats, in aanwezigheid van de wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken en Ruimtelijke Ordening) en Peter Heuvelink (gebiedsontwikkelaar Bajeskwartier Ontwikkeling C.V.).
Woonactivisten
Bijna 20 jaar geleden werden de leegstaande cipierswoningen van de Bijlmerbajes gekraakt. Toen in 2010 het kraakverbod inging, startten de woonactivisten met hun plannen om de grond en de woningen aan te kopen van het Rijk. Ondanks vele gesprekken met de autoriteiten, liep het op niets uit. Gebiedsontwikkelaar Bajeskwartier Ontwikkeling C.V won de tender om het gehele gebied van de Bijlmerbajes te ontwikkelen tot een nieuwe wijk. In 2019 werd de bloeiende woon-werkgemeenschap Bajesdorp ontruimd en gesloopt.
Voet tussen de deur
Wel hadden de krakers een voet tussen de deur gekregen. In de eisen van de gemeente stond dan ook dat er een broedplaats moest worden gerealiseerd in de nieuwe wijk. De gebiedsontwikkelaar en de woonactivisten van Bajesdorp gingen praten en samenwerken. Femke Ravensbergen van het Bajesdorp collectief: “Een ongekende samenwerking: We werden als eigenzinnige gemeenschap voor het eerst serieus genomen door een grotere partij. Dat voelde als een kleine overwinning, niet alleen voor onszelf maar ook voor de toekomst van de stad.”
Permanent
De Vrijkoop van Bajesdorp wordt de eerste broedplaats van Nederland die de huurders zelf bouwen en met hun wooncoöperatie collectief gaan bezitten. Zo realiseren ze betaalbare woningen en ateliers die voor altijd zullen zijn beschermd tegen de grillen van de markt. Wethouder van Doorninck: “Kortetermijnwinstnemingen, dat is wat er heel veel met grond gebeurt. Hier zien we langetermijnwaardecreatie en dat is wezenlijk iets anders. Daarmee creëer je echt iets nieuws in de stad waardoor de waarde hier blijft.” Gebiedsontwikkelaar Heuvelink: “Waar je anders altijd op de schopstoel zit, is het nu toekomstbestendig. En dat is gaaf”.
Unieke samenwerking
De Vrijkoop van Bajesdorp is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen de gemeente, de gebiedsontwikkelaar en het Bajesdorp collectief. Van Doorninck: “Ik denk dat de Vrijkoop van Bajesdorp een prachtig voorbeeld is van hoe je aan een stad bouwt die toekomstbestendig is. Je bouwt een stad nooit alleen als de gemeente, nooit alleen als marktpartij, maar dat doe je met alle Amsterdammers.” Wat betreft de wethouder zou het niet bij deze ene unieke samenwerking blijven: “Het zijn drie partijen bij elkaar: het is publiek, privaat en collectieve samenwerking en dat zou best wel eens de toekomst kunnen zijn.”
Crowdlending
Met de bouw van de Vrijkoop van Bajesdorp is een bedrag van circa 2,5 miljoen Euro gemoeid, waarvan Bajesdorp €600.000 wil ophalen via een crowdlending. Het komende halfjaar verkoopt Bajesdorp obligaties van €250 per stuk die een rendement tussen de 1,7 tot 2,5 procent opleveren, afhankelijk van de looptijd. Tijdens de lancering maakte Bajesdorp bekend dat er via de voorinschrijving voor hun crowdlending al 20% is opgehaald!
Een videoverslag van de lancering vind je hier: