Met veel plezier slaan we het digitale magazine van Stedebouw & Architectuur open, het thema is Bouw & Zorg. Ons oog valt op allerlei artikelen over collectieve woonvormen. Allereerst een fijn en lang interview met Bernard Smits, één van de grondleggers van Cooplink. “Het zit tussen onze oren dat iedereen een eigen huis, auto en wasmachine moet hebben”, zo trapt Bernard Smits van Woningbouwvereniging Gelderland af. Hij is een groot voorstander van collectieve woonvormen, omdat ze over de hele breedte van de woningmarkt voordelen opleveren: lagere woonlasten, meer investeringsruimte, hogere kaveldichtheid, meer woonplezier en vooral ook fysieke en sociale duurzaamheid. “Opgeteld is dit simpelweg wonen met meerwaarde.”
De mooiste woongemeenschappen
Daarnaast laat het magazine de Top 11 mooiste woongemeenschappen van Nederland zien. De lijst is samengesteld door Yvonne Witter van ZorgSaamWonen. “Collectief wonen heeft een positief effect op de leefbaarheid van een omgeving”, schrijft het magazine. “Hoewel die effecten niet meetbaar zijn, zijn ze vaak overduidelijk: een gevoel van veiligheid, saamhorigheid, gedeelde ruimtes en voorzieningen en een gemeenschap die er voor je is. In deze elf voorbeelden van woongemeenschappen komen deze thema’s rijkelijk terug. Deze lijst staat in willekeurige volgorde: geen project staat boven de andere.”
Ecodorp Zuiderveld
Ook vinden we een artikel over Ecodorp Zuiderveld. “Een absolute winst voor iedereen”, zegt het magazine, “Ecodorp Zuiderveld plaveit de weg voor leefbare en gezonde wijken.” Dan vervolgt het: “We kampen met een woningtekort. Door de pandemie zijn veel mensen vereenzaamd. De wachtrijen voor de zorg zijn ongekend. Slechts enkele opgaven die in de komende jaren alleen maar erger dreigen te worden. Een oplossing is te vinden in gemeenschappen die naar elkaar omkijken, zoals in het Nijmeegse Ecodorp Zuiderveld (onverwacht) is gerealiseerd.”
Strowijk Iewan
En ja, even verderop is er ook een lang artikel over strowijk Iewan: “Wie op zoek is naar geslaagde collectieve woonvormen, moet zeker eens langsgaan bij Iewan in Lent. Daar is in 2015 een project gerealiseerd waarin vrijwel alle initiatiefnemers nog steeds wonen. Bovendien profiteert de omgeving mee van het succes. “Het is een vlek in de wijk die groter is geworden dan Iewan zelf”, aldus de architect Michel Post (ORIO architecten).”
De eerste twee artikelen zijn vrij beschikbaar, klik gerust op de linkjes in de tekst. Het is de moeite waard om het hele magazine te lezen. Daarvoor moet je dan wel even een abonnement bij Stedebouw & Architectuur afsluiten.