Woningtekort: meer mensen in bestaande huizen

“Idee tegen woningtekort: plaats meer mensen in bestaande huizen”, kopt NOS Nieuws. “Ellenlange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en een ton overbieden om nog een koophuis te kunnen bemachtigen: er is een woningtekort in Nederland en daarom is de maatschappelijke druk groot om er snel huizen bij te bouwen. Maar je kunt ook anders naar dit probleem kijken, zegt onderzoeksbureau Platform31 in een recent rapport: in 40 procent van de huizen woont nog maar één persoon, en dat percentage was nog nooit zo hoog.

In Nederland hebben we gemiddeld 65 vierkante meter woonruimte per persoon, meer dan ooit en ook meer dan in omliggende landen. In Duitsland is het gemiddeld 47 m2 per persoon, in Vlaanderen 47 in eengezinswoningen en 43 in appartementen. Volgens deskundigen zijn er dan ook heel wat huizen waar meer mensen in passen. Die 65 vierkante meter woonruimte per persoon is natuurlijk een gemiddelde. Er zijn hele gezinnen die op 50 m2 wonen, maar ook alleenstaanden die een groot huis ‘bezetten’.

Voor veel mensen is zoveel ruimte hebben een bewuste keuze. Toch zijn er allerlei maatregelen mogelijk om mensen te ‘verleiden’ en zo meer personen in een huis te krijgen. “Vaak worden huizen maar weinig efficiënt gebruikt. Samenwonen moet meer lonen”, zegt Frank Wassenberg van Platform31. “Hoe meer mensen in bestaande woningen terechtkunnen, hoe minder je hoeft te bouwen.”

Het artikel presenteert allerlei interessante suggesties, zoals behoud van uitkering bij samenwonen, het optellen van wachttijden, de terugkeer van de hospita en ‘Friends’-achtige contracten.

Lees het artikel hier